Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Περίπου ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πείσει σε μεγάλο βαθμό τους συνομιλητές της εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει οριστική απόφαση οι εθνικές εκλογές να γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Αυτό λένε οι πρεσβείες των μεγάλων χωρών, αυτό λένε οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και κυρίως εκείνες που έχουν και δουλειές στο εξωτερικό, αυτό λένε οι επενδυτές, αυτό λένε οι αγορές, αυτό λένε και οι εκπρόσωποι των Θεσμών που προσεγγίζονται από δημοσιογράφους ή άλλους παράγοντες για να πληροφορηθούν. Και το λένε, επειδή αυτήν την ενημέρωση έχουν από το Μαξίμου και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.
Τυπικά, ο κ. Τσίπρας έχει περιθώριο ως και τις 4 Μαΐου αν θέλει να αιφνιδιάσει και να πάει σε τριπλές εκλογές τον Μάιο. Το σενάριο αυτό όμως έχει πλέον αδυνατίσει πολύ και κανείς δεν ποντάρει σε αυτό. Υπάρχει όμως μία ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το σενάριο των εκλογών του Ιουνίου, υπό δύο, πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν μπορεί να ισχύσουν μαζί, καθώς ή θα ισχύσει η μία ή η άλλη.
Το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο είναι «ζωντανό» αν η διαφορά της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι μικρή - λιγότερο από τρεις μονάδες όπως εξηγούν στη «Ν» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ή πολύ μεγάλη, δηλαδή ξεπερνά το 7% με 8%. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις λένε ο κ. Τσίπρας θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να κάνει πρόωρες εθνικές εκλογές τον Ιούνιο.
Αν η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. είναι μικρή, για να εκμεταλλευτεί την αμηχανία που θα προκληθεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μη χάσει το momentum και να πιέσει τη Ν.Δ. ώστε να δώσει επί ίσοις όροις τη μάχη των εθνικών εκλογών.
Αν η διαφορά της Ν.Δ. είναι μεγάλη, για να μην προλάβει η ηττοπάθεια και η απογοήτευση να κυριαρχήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στις τάξεις των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο η εκλογική μάχη να δοθεί όχι με όρους αμφίρροπης αναμέτρησης, αλλά με όρους πολιτικής επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση που η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές κινηθεί από 3%-7%, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα πρόκειται για μία πολιτικά διαχειρίσιμη διαφορά, την οποία το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να μειώσει στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου.
Στο ερώτημα της «Ν» τι θα σημάνει για την οικονομία η παράταση της προεκλογικής περιόδου, καθώς αν αποφασιστούν εκλογές τον Ιούνιο η χώρα θα πάει σε επίσημη προεκλογική περίοδο τουλάχιστον δύο μηνών, η απάντηση που δίνεται από τις ίδιες πηγές είναι ότι για την οικονομία, η δίμηνη προεκλογική περίοδος, είναι προτιμότερη από την πεντάμηνη.
Η κυρίαρχη εκτίμηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι πως από τη στιγμή που ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης κατάφερε να αναδείξει ως βασικό σενάριο την εξάντληση της τετραετίας και τη διενέργεια εθνικών εκλογών Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να κρατήσει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που θεωρείται και είναι πάντα σημαντικό για μία εκλογική αναμέτρηση.
Κυβερνητικές πηγές πάντως αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τη διαφορά υπέρ της ΝΔ για τις ευρωεκλογές κοντά στο 4%, χωρίς βεβαίως να τις παρουσιάζουν. Αυτό που δεν εξηγούν αναλυτικά είναι ότι ο συνυπολογισμός του στατιστικού λάθους που έχουν όλες οι μετρήσεις, συχνά χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τα κομματικά επιτελεία για να επικοινωνήσουν τα σενάρια που θέλουν. Αυτό ωστόσο που γνωρίζουν αλλά δεν το επικοινωνούν, είναι ότι το στατιστικό λάθος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση που ο καθένας επιθυμεί για να «φτιάξει κλίμα», αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία σε μία μέτρηση που βοηθούν τόσο τον αναλυτή όσο και εκείνον που έχει παραγγείλει την έρευνα να δουν προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.