Θέματα όπως αυτό της βίζας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, συζητησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Φράνκο Φρατίνι.
Ο κ. Φρατίνι ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για τη θερμή υποδοχή με την οποία όπως είχε «μία πολύ παραγωγική συζήτηση για πολύ στρατηγικά θέματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την ιδέα να προαγάγουμε τη συνεργασία για τη Μεσόγειο, να βελτιώσουμε τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ευρώπης με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής», κάτι που χαρακτήρισε πραγματικό επίτευγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση..
Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και τις θεωρήσεις, τις βίζες, ο Επίτροπος σημείωσε πως ταυτίζεται πλήρως με τις ελληνικές ιδέες. «Νομίζω», είπε, «ότι πρέπει να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα και μάλιστα να στείλουμε ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια και η βίζα είναι κομμάτι αυτού του θετικού πολιτικού μηνύματος».
Ο κ. Φρατίνι ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών για ένα σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο οποίος μπορεί να αφορά χώρες όπως η Π.Γ.Δ.Μ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία-Μαυροβούνιο ή Αλβανία, «με στόχο να διευκολύνουμε τη χορήγηση της βίζας, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες ή ορίζοντας ειδικά κριτήρια για κάποιες κατηγορίες πολιτών, όπως φοιτητές, επιχειρηματίες ή άλλους που εμπλέκονται σε πολιτιστικά γεγονότα».
Στο ίδιο θέμα ο κοινοτικός Επίτροπιος δήλωσε πως θα ζητήσει απ’ το Συμβούλιο της Ε.Ε. να δώσει εντολή στην Επιτροπή «για να διαπραγματευτούμε αυτό το νέο καθεστώς για την πιο εύκολη χορήγηση θεωρήσεων σε αυτή την περιοχή». Όπως μάλιστα διευκρίνισε αυτό θα γίνει τον Μάιο επί Αυστριακής Προεδρίας, με την ευκαιρία του Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε ερώτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών ο κ. Φρατίνι δήλωσε πως η Επιτροπή διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση μία συμφωνία επαανεισδοχής που θα αφορά όχι μόνο τους Τούρκους πολίτες που θα εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη, αλλά επίσης και μη Τούρκους πολίτες που θα προέρχονται από την Τουρκία. Όπως είπε, ο επόμενος γύρος της διαπραγμάτευσης θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες, πριν το τέλος Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες, ο κ. Φρατίνι γνωστοποίησε ότι υπεγράφη η συμφωνία επανεισδοχής με την Αλβανία, που αφορά και μη Αλβανούς πολίτες, ενώ οριστικοποιήθηκε μία πολύ σημαντική συμφωνία επανεισδοχής με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που επίσης περιλαμβάνει μη- Ρώσους πολίτες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα μία παρόμοια συμφωνία με την Ουκρανία.
«Μία άλλη χώρα κλειδί για τη στρατηγική μας είναι το Μαρόκο», πρόσθεσε ο Επίτροπος. «Διαπραγματευόμαστε μαζί του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί όπως καταλαβαίνετε αποτελεί χώρα τράνζιτ. ¶νθρωποι που προέρχονται από την υποσαχαρική Αφρική περνούν από το Μαρόκο και κατευθύνονται βόρεια προς την Ευρώπη. Έχω όμως ελπίδες ότι θα καταλήξουμε πολύ σύντομα, ελπίζω πριν το καλοκαίρι, στη συμφωνία επανεισδοχής με το Μαρόκο. Χθες ο Πρόεδρος Μπαρόζο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας και ενθάρρυνε την κυβέρνησή τους να προχωρήσουν στη συμφωνία. Η επόμενη χώρα θα είναι η Αλγερία», συμπλήρωσε.