ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωψηφοδέλτιο με …ελαφρύνσεις

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 09:27
UPD:09:28
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει και θα οριστικοποιήσει μετά από συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στα μέσα της εβδομάδας μετά το Πάσχα, θα προαναγγείλει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης του ΣΕΦ, όπου παρουσιάζεται το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα στη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναγγελία μείωσης φορολογικών συντελεστών και μελετά τις δυνατότητες «επιδόματος μόνιμου χαρακτήρα» για μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου. 

Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, με επίκληση της στάσης των αναποφάσιστων και των περίπου 400.000 νέων ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, η επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στη γραμμή των τελευταίων ομιλιών του περί διαφθοράς και παλαιού συστήματος που θέλει να επιστρέψει και η ανάγκη συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα είναι οι άλλοι βασικοί άξονες της ομιλίας του κ. Τσίπρα. 

Χωρίς το δυνατό όνομα

Οι υπουργοί και οι βουλευτές που προσέγγισε ο κ. Τσίπρας αρνήθηκαν μέχρι τέλους να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως ο κ. Τσακαλώτος που το είπε δημόσια, ή – κατά πληροφορίες - οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης Νίκος Φίλης και το ευρωψηφοδέλτιο που παρουσιάζει απόψε ο Πρωθυπουργός στο ΣΕΦ δεν περιλαμβάνει τελικά, το δυνατό, πολιτικό όνομα.

Οι πληροφορίες, επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του προσπάθησαν ως το τέλος – οι πληροφορίες που ήθελαν και τον Νίκο Παππά να έχει δεχθεί πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές – για κάποιο δυνατό πολιτικό όνομα, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διαδικασία εξελίχθηκε δύσκολα, καθώς σημαδεύτηκε από περιπτώσεις όπως της Μυρσίνης Λοΐζου, η οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι εν γνώσει της εισέπραττε τη σύνταξη της μητέρας της επί 5,5 χρόνια μετά το θάνατό της, αλλά και από την περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται τα πυρά των συντρόφων του, επειδή συναντήθηκε – στο πλαίσιο της προεκλογικής του δραστηριότητας – με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο. Πληροφορίες λένε ότι βρέθηκε και αυτός ένα βήμα πριν από την παραίτηση, αλλά τελικά στηρίχθηκε από το Μαξίμου και διατηρήθηκε εντός.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, κάνουν λόγο για ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που παραπέμπει στην προοδευτική συμμαχία που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τίθεται αντικειμενικά και επικεφαλής. Θα παρουσιάσει τους επίσης νυν ευρωβουλευτές Στ. Κούλογλου και Κ. Κούνεβα, αλλά και τους Έλ. Κουντουρά (και εκείνη συναντήθηκε με τον Αμβρόσιο προεκλογικά αλλά αυτό δεν ενόχλησε τους συντρόφους της όπως τους ενόχλησε ο Π. Κουρουμπλής) Γ. Μουζάλα, την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, την υπουργό στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου Φ. Σκοπούλη, και τον προερχόμενο από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλη.

Θα παρουσιάσει επίσης τον Πέτρο Κόκκαλη, όπως και τους Σωτήρη Βαλντέν, Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, Ιωάννα Κοντούλη, Θ. Δουλουμπέκη, Στ. Καλπάκη και  Ευγ. Αρσένη, που προέρχονται από την κεντροαριστερά, αλλά και τον Πέτρο Λάμπρου, σημαίνον στέλεχος των 53+.

Θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ανοίγματος στο χώρο της τέχνης και των θεαμάτων με τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, την τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου και τον Ιρλανδό μουσικό Ντέιλι Ρος και στο χώρο της ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κώστα Αρβανίτη, την σκηνοθέτιδα της ΕΡΤ 3 Κυριακή Μάλαμα και τον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Θα παρουσιάσει επίσης τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Σπουρδαλάκη, τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και γιο του Νίκου Πλουμπίδη, Δημήτρη Πλουμπίδη, τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη και την ερευνήτρια της NASA από το Columbia, Νατάσα Ρωμανού.

Από τον χώρο του συνδικαλισμού, θα παρουσιαστούν η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας Γιώτα Λαζαροπούλου, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Πετρόπουλος και ο αγροτοσυνδικαλιστής Βλάσης Τσόγκας.

Ξεχωριστό κομμάτι του ευρωψηφοδελτίου αποτελούν η Ιταλίδα δημοσιογράφος και ιστορικό στέλεχος της ιταλικής αριστεράς Καστελίνα Λουτσιάνα, το μέλος των ΛΟΑΤΚΙ Στέλλα Μπελιά, ο πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ προσφύγων Γιονούς Μουχαμεντί, το μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα Μουσταφά Οφούκ, ο Γ. Χρηστάκος και ο Α. Ρέλλας που εκπροσωπούν το αναπηρικό κίνημα και η Μαρία Τζαμπαζή, μέλος της πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά. Από τη διασπορά συμμετέχουν ο Νίκος Γραικός από τη γαλλική κοινότητα και η Όλγα Νάσση από την ιταλική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή