O άγνωστος «υπηρέτης του λαού»

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 12:00
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Άλμα στο άγνωστο έκαναν χθες οι Ουκρανοί. Στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμπιστεύθηκαν έναν δημοφιλή κωμικό χωρίς εμπειρία στην πολιτική, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

O μόλις 41 ετών Ζελένσκι έχει υποσχεθεί να πατάξει τη διαφθορά σε μία χώρα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της διαμάχης Δύσης - Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη κρίση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας από τον πόλεμο της Κριμαίας. Σε μία χώρα που οι κάτοικοί της έχουν κουραστεί από πολιτικές και πολιτικούς, που πλήττεται από τη φτώχεια και είναι βαθιά βουτηγμένη σε σκάνδαλα διαφθοράς, ο Ζελένσκι υπόσχεται μία Ουκρανία με περισσότερη δικαιοσύνη, ασφάλεια, περισσότερη εξουσία στους πολίτες, υψηλούς μισθούς και συντάξεις, γρήγορο internet και καλούς δρόμους. Ως γνωστόν, η Ουκρανία με 42 εκατομμύρια κατοίκους παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης εδώ και τρεις δεκαετίες, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μόλις το 9% των Ουκρανών έχει εμπιστοσύνη στην εθνική του κυβέρνηση - πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Gallup. 

Το μόνο που ζητεί τώρα ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που θα αναδειχθεί από τις εκλογές να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι άκρως αναγκαίες για τη συνέχιση της ροής κεφαλαίου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι υποσχέσεις του Ζελένσκι ακούγονται πολύ ενδιαφέρουσες, το θέμα όμως είναι ότι δεν έχει εξηγήσει με ποιον τρόπο θα τις υλοποιήσει, καθότι το κατεστημένο έχει βαθιές ρίζες. 

Η ανάδειξή του όμως δείχνει σαφέστατα ότι το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από τους καθιερωμένους πολιτικούς, αναζητώντας μία αλλαγή προς το καλύτερο. Ακόμη και όταν αυτό είναι άγνωστο. Το μόνο γνωστό με τον Ζελένσκι είναι η τηλεοπτική επιτυχία του, με τη δημοφιλή σειρά «Υπηρέτης του λαού», όπου υποδυόταν έναν καθηγητή Ιστορίας ο οποίος τυχαία γίνεται πρόεδρος. Η σειρά αυτή στηλιτεύει και διακωμωδεί όλα τα κακώς κείμενα στην ουκρανική πολιτική, ειδικά τη μεγάλη διαφθορά, αφήνοντας ελπίδες για ανατροπή του κατεστημένου και για μία νέα αρχή από ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από την πολιτική. 

Ένα σενάριο που έγινε πραγματικότητα; Μία έτοιμη επιτυχημένη συνταγή; Το σίγουρο είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδυναμώνουν το προφίλ, ειδικά εάν πρόκειται για ανάδειξη στην πολιτική. Εδώ όμως το θέαμα τελειώνει και αρχίζει η πραγματικότητα. Και θα πρέπει να διαψευσθούν σενάρια που θέλουν τον Ζελένσκι να έχει δεσμούς με πανίσχυρο ολιγάρχη της χώρας που δεν θέλει στην εξουσία τον άλλον υποψήφιο για την προεδρία και πολιτικό αντίπαλο Πέτρο Ποροσένκο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή