Ένας κωμικός στο τιμόνι της Ουκρανίας;

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 15:03
UPD:15:10
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Με φαβορί για τον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας τον δημοφιλή μεν τηλεοπτικό κωμικό Βλαντίμιρ Ζελένσκι, πλην όμως χωρίς καμία πολιτική εμπειρία και τις πολιτικές του προθέσεις θολές, προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της χώρας στις κάλπες, για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.  

Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να παίξει στην κανονική ζωή του περίπου τον τηλεοπτικό ρόλο με τον οποίο έχει γίνει γνωστός στην Ουκρανία, υποδυόμενος στο σίριαλ «Servant of People» (Υπηρέτης του Λαού) έναν καθηγητή Ιστορίας, ο οποίος κέρδισε μία αναπάντεχη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση, η οποία  δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, το 72% των πολιτών που δήλωσαν σίγουροι για την ψήφο τους πρόκειται να ψηφίσουν τον Ζελένσκι έναντι ενός 25% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Στο σύνολό τους, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ζελένσκι είναι το «φρέσκο πρόσωπο» το οποίο αναζητούν οι Ουκρανοί, ο οποίος «κεφαλαιοποίησε» την απογοήτευση του κόσμου για τον Ποροσένκο. Ο απερχόμενος πρόεδρος ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά τα αιματηρά επεισόδια στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Κίεβο, το 2014, και την ανατροπή τού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Ζελένσκι πέτυχε μία καθαρή νίκη από τον α’ γύρο των εκλογών, με ποσοστό 30%, έναντι 16% του Ποροσένκο που ήρθε δεύτερος με μεγάλη διαφορά, αποδεικνύοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία του με το σύνθημα «Ή εγώ ή ο Πούτιν» δεν είχε καμία απήχηση στον ουκρανικό λαό.

Έως πριν από μερικές εβδομάδες, πολλοί δυτικοί διπλωμάτες πίστευαν ότι ο Ποροσένκο θα καταφέρει να ανατρέψει το προβάδισμα του πολιτικού αντιπάλου του. Δεδομένου όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, καθώς πλησιάζει η ώρα της δεύτερης κάλπης, η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται για τη νίκη του Ουκρανού ηθοποιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι και τους δύο υποψηφίους, ενώ αυτήν την εβδομάδα ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Ζελένσκι, ο Ιβάν Μπακάνοφ μετέβη στην Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή