Τι ακυρώνει τις κυρώσεις

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 18:46

A- A A+

Ο φάκελος για τα πυρηνικά του Ιράν θα εξεταστεί από την προσεχή εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε στις 8 Μαρτίου ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς, διευκρινίζοντας ότι αν συνεχιστεί η διένεξη θα εξεταστούν κυρώσεις.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη προσκρούει στις αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αρχίσουμε να εγκαλούμε, να απειλούμε και να εφαρμόζουμε τις απειλές μας», δήλωσε στις 10 Μαρτίου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή τρόικα για το θέμα.

Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, ειδικός του Ινστιτούτου για την επιστήμη και τη διεθνή ασφάλεια που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. «Δεν μένουν παρά μερικά χρόνια, ίσως πέντε, για να αποκτήσει το Ιράν την ατομική βόμβα», επισημαίνει στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «Η εμπειρία της Νότιας Αφρικής, τη δεκαετία του '70, δείχνει ότι ύστερα από ένα ορισμένο στάδιο οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν μια χώρα να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Η Νότια Αφρική, στην οποία επιβλήθηκε εμπάργκο το 1977, απέκτησε πυρηνικά όπλα το 1979, για να εγκαταλείψει αυτή την επιλογή το 1991, με το τέλος του απαρτχάιντ. Το παράδειγμα αυτό επικαλούνται στην Ουάσινγκτον όσοι υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Οι ειδικοί όμως αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν τυχόν αεροπορικές επιδρομές. Τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν είναι διεσπαρμένα σε διάφορες τοποθεσίες, πράγμα που καθιστά δύσκολη μια ακριβή στρατιωτική επιχείρηση, όπως ήταν η καταστροφή του ιρακινού πυρηνικού σταθμού του Οσιράκ από την ισραηλινή αεροπορία, το 1981.

Ο μεγάλος φόβος σε περίπτωση κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι τα ιρανικά αντίποινα. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται τέτοια αντίποινα τόσο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Μαρκ Φιτζπάτρικ, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σήμερα στέλεχος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, η κατάσταση στο Ιράκ παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του ιρανικού φακέλλου. Το Ιράν έχει τα μέσα «να πλήξει σοβαρά τις ελπίδες της Ουάσινγκτον να αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά της από την περιοχή».

Πηγή: Le Monde, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή