Ανάγκη βελτίωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 20:59
UPD:21:03
A- A A+

Την ανάγκη βελτίωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα καίρια ζητήματα που αφορούν στα μεταλλαγμένα, όπως η αξιολόγηση των κινδύνων, η αδιαφάνεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και η ανάγκη αναθεώρησης της διαδικασίας εγκρίσεων των μεταλλαγμένων, ανέδειξε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι περισσότεροι υπουργοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο αδειοδότησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και τα κενά που παρουσιάζονται στη διαδικασία εκτίμησης του κινδύνου από την εισαγωγή τους στο περιβάλλον.

Η Ελλάδα, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων η οποία αδειοδοτεί τους Γ.Τ.Ο., εστίασε τον προβληματισμό της : α) στην ισορροπημένη σύνθεση των μελών των επιστημονικών ομάδων εργασίας, β) στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της γνώμης των μελών της, γ) στον εντοπισμό των ασαφειών των επιστημονικών δεδομένων, ώστε να καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και δ) στην εξέταση των μακροχρόνιών συνεπειών των Γ.Τ.Ο. στο περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και στις επόμενες γενεές, καθώς και των πιθανών σωρευτικών τοξικών συνεπειών.

Σε ό,τι αφορά την ισχύουσα διαδικασία λήψης των αποφάσεων (που οδηγεί στην αθρόα έγκριση εισαγωγής στην αγορά νέων Γ.Τ.Ο., παρά την έλλειψη σχετικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο), η χώρα μας δήλωσε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η διαδικασία έτσι ώστε να λαμβάνεται απόφαση μόνο εφόσον το προτεινόμενο μέτρο έχει την πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Για τη στάση που κράτησε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ο κ. Καλογιάννης απέσπασε τα εύσημα της Greenpeace.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή