Την αγανάκτησή τους για τη ρύθμιση που προβλέπεται στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία, θεσπίζονται μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές, στις διαγνωστικές εξετάσεις, των ασθενών με ΕΚΑΣ και χρόνιες παθήσεις, εκφράζουν οι εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και ομοσπονδιών, επισημαίνοντας πως το κόστος επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία τα οποία κινδυνεύουν με «λουκέτο».
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη και του αντιπροέδρου Φ. Πατσουράκου, αναφέρθηκε ότι οι μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές σε ομάδες ασθενών αποτελούν χρόνιο αίτημα του ΙΣΑ. Ωστόσο όπως τονίστηκε, «το κόστος για την κοινωνική αυτή πολιτική της κυβέρνησης, το επιβαρύνεται ο διαγνωστικός κλάδος, που οδηγείται πλέον στην οικονομική καταστροφή».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, «πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη επίταξη του εισοδήματος των γιατρών, καθώς η κάλυψη της δαπάνης αυτής δεν προβλέπεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά χρεώνεται στους γιατρούς με το εκβιαστικό clawback». Προσθέτει ότι «η πολιτική που ακολουθείται αποτελεί την ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων και είναι ενάντια τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών».
Στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης, αποφασίσθηκαν μεταξύ άλλων να γίνει εξουσιοδότηση στους ιατρικούς συλλόγους, να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητούν να εξαιρεθεί από το clawback και το rebate, το ποσό που προκύπτει για τη συμμετοχή του ασθενούς και να πληρωθεί από ειδικό κωδικό του ΕΟΠΥΥ, πέραν του προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να γίνει έκπτωση του ποσοστού του clawback, στο επίπεδο του κουρέματος που υπέστησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών.
naftemporiki.gr