Αποζημίωση 800.000 ευρώ για θάνατο από αδέσποτη σφαίρα στρατιωτικού

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 18:58
UPD:19:50
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το ποσό των 800.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους καλείται να καταβάλλει το Δημόσιο στους γονείς και τα δύο αδέλφια ενός 22χρονου φοιτητή των ΤΕΙ, ο οποίος το 2000 έχασε τη ζωή του από μία αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, την ώρα που περνούσε με τη βέσπα του έξω από το Στρατόπεδο Στεφανάκη στη Λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά.

Αυτό αποφάσισε το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε τις αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό των διοικητικών δικαστηρίων, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο που υποστήριζε ότι το ποσό είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική  αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο νεαρός έχασε τη ζωή του από τον πυροβολισμό ενός 33χρονου επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων, ο οποίος τα μεσάνυχτα της 24ης προς την 25η Ιουλίου εκτελούσε εκείνη τη νύκτα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Εκείνη τη νύχτα, ο επιλοχίας που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώθηκε από τον σκοπό της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου ότι από τη βορειοδυτική πλευρά ακούστηκαν σφυρίγματα. Ο αξιωματικός υπηρεσίας πήρε το όπλο του και μαζί με τον λοχία κατευθύνθηκαν προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς την Νέα Λεωφόρο Σχιστού, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο.

 Ο αξιωματικός υπηρεσίας όπλισε και πυροδότησε κρατώντας το όπλο προς την κατεύθυνση του δρόμου, φωνάζοντας δυνατά εάν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο. Συνέχισε να πυροβολεί προς το δρόμο, όπου εκείνη την ώρα περνούσε με τη βέσπα του ο 22χρονος φοιτητής.

Ο επιλοχίας καταδικάστηκε από το αναθεωρητικό Δικαστήριο σε κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για  οπλοχρησία. Μετά την καταδίκη του  υποβιβάστηκε στο βαθμό του οπλίτη και απολύθηκε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή