Πώς θα τρέφονται 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι το 2050;

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 13:03
REUTERS/MIKE HUTCHINGS
A- A A+

Στο ερώτημα πώς θα τρέφονται οι περίπου 10 δισεκατομμύρια κάτοικοι που εκτιμάται ότι θα έχει η Γη το 2050 φιλοδοξεί να απαντήσει το Museu do Amanha (Μουσείο του Αύριο) του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο φιλοξενεί έκθεση για τη διατροφή.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, το 2050 θα απαιτείται 50% περισσότερη ενέργεια και 40% περισσότερο νερό για να τραφεί ο πλανήτης.

Στην έκθεση, αλληλεπιδραστικές προβολές επιτρέπουν στον θεατή να ακολουθήσει μια ολόκληρη διαδρομή για να κατανοήσει τις προκλήσεις της διατροφής το 2050.

Σύμφωνα με επιστήμονες, σε περίπου 30 χρόνια θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη γεωργικής έκτασης, ωστόσο διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις, όπως οι πειραματικές καλλιέργειες μέσα στις πόλεις (οριζόντιες στις ταράτσες ή κάθετες πάνω στους τοίχους) αλλά και μέσα στις ερήμους, στα δάση ή στην τούνδρα.

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο είναι εφικτό οι καλλιέργειες να επεκταθούν πάνω σε ωκεανούς – σαν θαλάσσια αγροκτήματα – ή μέσα σε υπόγειες σήραγγες, όπως ήδη γίνεται στο Λονδίνο.

Εξάλλου, το διατροφικό μέλλον εκτιμάται ότι θα περάσει από την τεχνολογία που παρουσιάζεται στο μουσείο.

Όπως εξήγησε ο επιμελητής της έκθεσης «Pratodomundo» (Φαγητό για όλο τον κόσμο), Λεονάρντο Μενέζες, «είμαστε ένα μουσείο που θέτει ερωτήσεις. Θέλουμε να αυξήσουμε το επίπεδο συνείδησης του κόσμου. Και καθημερινά κομίζουμε νέες απαντήσεις».

Βάσει της εκτίμησης του ΟΗΕ, το 2050 ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να φθάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους και το 2100 τα 11 δισεκατομμύρια.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή