H Νέα Ζηλανδία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν εκεί έγιναν τα γυρίσματα της σειράς ταινιών «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», ωστόσο η χώρα της Ωκεανίας γίνεται πλέον γνωστή και για τον εναλλακτικό τρόπο συγκομιδής των μήλων από τους αγρότες.
Ένα νέο ρομποτικό σύστημα έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται στα χωράφια με τις μηλιές της Νέας Ζηλανδίας, μετά από μελέτη δύο ετών. Καθώς το σύστημα μπαίνει σε πρακτική εφαρμογή, έγινε γνωστό ότι θα εργάζεται παράλληλα με τους ανθρώπους, με τη διαφορά ότι το ρομποτικό σύστημα συγκομιδής θα μπορεί να εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στα χωράφια της T&G Global, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βασικών ειδών διατροφής της παγκόσμιας αγοράς. Υπεύθυνη για τη μελέτη και ανάπτυξη του ρομποτικού αγρότη αυτού είναι η αμερικανική startup Abundant Robotics. H παραγωγή μήλων είναι πολύ μεγάλη και το ανθρώπινο δυναμικό εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για τη συγκομιδή τους.
Το ρομποτικό σύστημα έχει ένα ειδικό σύστημα που του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα στις γραμμικές παλμέτες με τις μηλιές, ενώ ένα ακόμα σύστημα από ειδικούς αισθητήρες αναλαμβάνει να καθορίσει ποιοι καρποί είναι αρκετά ώριμοι για συγκομιδή. Με τη χρήση μίας μηχανικής διάταξης που μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα γίνεται το ρούφηγμα του μήλου και η τοποθέτησή του στην ειδική θήκη συγκομιδής.
Οι δημιουργοί του ρομποτικού συστήματος αυτού αποσκοπούν στο να γίνει η χρήση του και σε άλλες καλλιέργειες εκτός από τα μήλα. Εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν ειδικές τροποποιήσεις ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του καρπού. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του αγροτικού ρομπότ, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς τα εν λόγω μηχανήματα θα εργάζονται τη νύχτα, με κύριο έργο τους τη συγκομιδή καρπών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χωράφια που έχουν εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή και απαιτούνται πολλές εργατοώρες προκειμένου να μη χαλάσουν οι καρποί πάνω στο δέντρο, λόγω καθυστέρησης στο μάζεμά τους.