Η υπερχείλιση της κοίτης του ποταμού Εβρου βρίσκεται σε ύψη πρωτόγνωρα, δεδομένου ότι οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία έχουν ξεπεράσει το ύψος των 6 μέτρων (ενώ το 2003 το ανώτατο ύψος είχε φτάσει τα 5,83 μ.), δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
«Βρίσκονται επί τόπου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Καλαντζής,ο περιφερειάρχης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ενώ μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.», σημείωσε ο κ. Αντώναρος και ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τη βουλγαρική να προνοήσει ώστε να περιοριστεί η ροή υδάτινων όγκων προς την Ελλάδα.
Στη Βουλγαρία η στάθμη των υδάτων των ποταμών άρχισε να υποχωρεί, καθώς οι βροχές και οι χιονοπτώσεις σταμάτησαν σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Ωστόσο, εννέα δήμοι στη Βουλγαρία παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ περισσότερα από εκατό χωριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Παρόλο που η στάθμη του Εβρου κατέβηκε περισσότερο από ένα μέτρο στην περιοχή της Φιλιππουπόλεως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον γειτονικό δήμο Σαεντινένιε παραμένει.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους υποχωρεί και η στάθμη των υδάτων του Αρδα, ωστόσο το πρόβλημα υπερχείλισης των τριών μεγάλων φραγμάτων στο βουλγαρικό μέρος του διασυνοριακού ποταμού παραμένει.
Η στάθμη των νερών τις μεσημβρινές ώρες στα σημεία μέτρησης, είχε ως εξής: Πύθιο: 6,57μ. (όριο συναγερμού 5,70μ.), Αρδας: 6,50μ. (όριο συναγερμού 5,20μ.), Κήποι: 4,60μ. (όριο συναγερμού 4,00μ.), Πέταλο: 6,52μ. (όριο συναγερμού 6,00μ.)
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Λάβαρα, όπου από χθές εκκενώθηκαν 72 κατοικίες. Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για την αντοχή του αναχώματος της Βύσσας, ενώ ήδη, από το Τρίγωνο έως και τις Φέρρες, έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 65.000 στρέμματα.