Ευρωπαίοι πρώην πολιτικοί καταδικάζουν το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 11:22
UPD:11:30
REUTERS/Carlos Barria
A- A A+

Τη μονομερή πολιτική των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ καταδικάζουν Ευρωπαίοι πρώην πολιτικοί σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και καλούν παράλληλα την Ευρώπη να απορρίψει οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, εφόσον δεν είναι δίκαιο για τους Παλαιστινίους.

Η επιστολή, η οποία απεστάλη στην «Guardian», την Ε.Ε. και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, φέρει την υπογραφή 25 πρώην υπουργών Εξωτερικών, έξι πρώην πρωθυπουργών και δύο πρώην γενικών γραμματέων του NATO.

«Έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη να επιμείνει στις βασικές μας αρχές για ειρήνη στο ισραηλινοπαλαιστινιακό», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία γίνεται σαφής λόγος για λύση δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν μαζί.

Η Ευρώπη, προστίθεται με έμφαση στην επιστολή, θα πρέπει να απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μαζί με το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο.

«Δυστυχώς, η νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απομακρυνθεί από τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική», σχολιάζουν οι συντάκτες της επιστολής, επικρίνοντας την κίνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει, το 2017, «μόνο τις διεκδικήσεις της μίας πλευράς στην Ιερουσαλήμ».

Η Ουάσιγκτον είχε επίσης «επιδείξει μια ανησυχητική αδιαφορία για την επέκταση του ισραηλινών εποικισμών» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προχώρησε σε περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προορίζονταν για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, «παίζοντας με την ασφάλεια και τη σταθερότητα των διαφόρων χωρών που βρίσκονται στο κατώφλι της Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή