Τα άτομα τα οποία μπορούν να σηκώσουν γρήγορα τα βάρη, έχοντας μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, τείνουν να ζουν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα Βραζιλιάνων επιστημόνων.
Σκιαγραφώντας τη διαφορά μεταξύ μυϊκής ισχύος (power) και μυϊκής δύναμης (strength), ο διευθυντή έρευνας και εκπαίδευσης της Κλινικής CLINIMEX στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, Κλαούδιο Τζιλ Αραούζο, εξήγησε ότι οι περισσότερες κινήσεις που κάνει κάποιος στην καθημερινότητα του απαιτούν μυϊκή ισχύ, ωστόσο η πλειονότητα των προγραμμάτων ενδυνάμωσης επικεντρώνονται στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.
Σύμφωνα με τον κ. Αραούζο, η ισχύς – η οποία μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 40 ετών – περιλαμβάνει, εκτός του στοιχείου της δύναμης, και αυτό της ταχύτητας και του συντονισμού των κινήσεων. Δηλαδή, περισσότερη μυϊκή ισχύς παράγεται όταν η ίδια εργασία ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή όταν εκτελείται περισσότερη εργασία κατά την ίδια περίοδο. Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνει κανείς γρήγορα τις σκάλες, χρειάζεται μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, αλλά για να ανυψώσει ένα βαρύ αντικείμενο του αρκεί η μυϊκή δύναμη.
Κατά τους ερευνητές, δεν έχει σημασία μόνο πόσα βάρη σηκώνει κανείς, αλλά και πόσο γρήγορα. «Για το καλύτερο αποτέλεσμα στην εξάσκηση της μυϊκής ισχύος, πρέπει κανείς να πάει πέρα από την τυπική μυϊκή δύναμη και να προσθέσει ταχύτητα στην ανύψωση των βαρών», ανέφερε ο κ. Αραούζο, προσθέτοντας πως η ισχύς συνάδει με την μακροζωία.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ