Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου σε προσιτή τιμή για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 09:36
UPD:09:36
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούν  για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον «Ανθρωπιστικό Μηχανισμό», το πρόγραμμα για να προμηθευτούν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου σε προσιτή τιμή και να προστατεύσουν τα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα από την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών παγκοσμίως.

Ξεκίνησαν ήδη οι εμβολιασμοί σε Χίο, Σάμο και Λέσβο σε όλα τα παιδιά των προσφύγων από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) με το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PCV) το οποίο για πρώτη φορά δόθηκε σε χώρα υψηλού εισοδήματος σε προσιτή τιμή, για χρήση σε παιδιά που βρίσκονται σε ανθρωπιστικές κρίσεις. 

Ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός», το πρόγραμμα δηλαδή που προσφέρει το εμβόλιο στην ειδική μειωμένη τιμή των 9 δολαρίων ανά παιδί (για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται για πλήρη ανοσοποίηση) χρησιμοποιήθηκε από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών καθώς, η πνευμονία παραμένει η 1η αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως και τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, όπως αυτά που μένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Βεΐζη, Διευθυντή Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η υψηλή τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου δεν επιτρέπει την προστασία των παιδιών από αυτή τη θανατηφόρα παιδική ασθένεια, που προλαμβάνεται εύκολα με ένα εμβόλιο για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα το ότι σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος δόθηκε αυτή η ιδιαίτερα μειωμένη τιμή. Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλα εμβόλια στον «Ανθρωπιστικό Μηχανισμό». 
Πριν από τη δημιουργία του προγράμματος, ο μόνος τρόπος προμήθειας του εμβολίου στην ειδική μειωμένη τιμή ήταν μέσω της Gavi, (Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση), που χρηματοδοτείται από δωρητές και βοηθά τις φτωχότερες χώρες να προμηθεύονται τα νεότερα εμβόλια. Έτσι όμως φτωχές οικογένειες σε πολλές χώρες καθώς και παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και GSK είναι αυτή τη στιγμή οι μόνοι κατασκευαστές του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, που είναι το ακριβότερο προϊόν στο βασικό πακέτο εμβολιασμού παιδιών σήμερα. Στις ΗΠΑ, που αντιτίθενται στη διαπραγμάτευση των τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η τιμή καταλόγου για το εμβόλιο φτάνει τα 540 δολάρια ανά παιδί. Η Γαλλία, μια άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, δίνει 189 δολάρια για το ίδιο εμβόλιο. Οι μικρότερες χώρες με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη συχνά βρίσκονται κάπου ανάμεσα: για παράδειγμα ο Λίβανος δίνει περίπου 243 δολάρια ενώ, στην Ελλάδα η τιμή στα φαρμακεία είναι περίπου 150 ευρώ ανά παιδί. 

Ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός» έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα από οργανώσεις σε διάφορες χώρες χαμηλού εισοδήματος: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον έχουν χρησιμοποιήσει για να εμβολιάσουν παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και τη Συρία. Ωστόσο, ο μηχανισμός περιορίζεται προς το παρόν σε ένα μόνο εμβόλιο και πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια για χρήση σε ανθρωπιστικές κρίσεις τα οποία δεν καλύπτονται από καμία άλλη διαδικασία.

Όπως λέει η Σουζάν Σίλι, Σύμβουλος για θέματα εμβολίων στην Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα, ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός έχει βοηθήσει και στο παρελθόν να φροντίσουν παιδιά που δεν προστατεύονταν από την πνευμονία. Τώρα, κάνουν έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να διευκολύνουν τα κράτη και τους παρόχους θεραπείας όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να αγοράζουν εμβόλια σε προσιτές τιμές για να προστατεύουν ευάλωτα παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν επειγόντως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή