Την έναρξη των διαδικασιών για την ενδυνάμωση του αεροπορικού στόλου με αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Οπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για το σκοπό αυτό θα συσταθεί επιτροπή που θα αξιολογήσει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία, τα οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση, ώστε «σε επόμενο ΚΥΣΕΑ, να αποφασισθούν οι επόμενες ενέργειες».
Παράλληλα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσει στην αγορά των 10 επιπλέον F-16 Block 52+ που αφορούν στο δικαίωμα προαίρεσης της αρχικής συμφωνίας για προμήθεια 30 αεροσκαφών ομοίου τύπου.
Οπως γνωστοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης, οι παράγοντες που οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ στη λήψη των σχετικών αποφάσεων ήταν ο σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου, η διατήρηση της ισορροπίας δυναμεων και το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Η απόφαση αυτή (δηλαδή η μη αγορά των 10 επιπλέον αεροσκαφών F-16 Block 52+) ουδόλως επηρεάζει την εγκεκριμμένη μελλοντική δομή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία προβλέπει την απόκτηση 60 σύγχρονων νέων μαχητικών αεροσκαφών», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Στο μεταξύ, τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην προμήθεια των 10 επιπλέον F-16 εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.
«Με την αποφασισθείσα αγορά του συγκεκριμένου αριθμού (σ.σ. τα αρχικά 30 F-16) διατηρείται η ισορροπία δυνάμεων, η οποία παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτη στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος και προσέθεσε ότι «υπήρξε και η οικονομική διάσταση του θέματος. Εφόσον δεν αλλάζει καθόλου η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, κρίθηκε ότι πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου», είπε.
Σε ό,τι αφορά μια πιθανή αγορά Eurofighter, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα «δεν έχει συζητηθεί» και επανέλαβε ότι από την απόφαση αγοράς των 60 αεροσκαφών έχει ήδη δρομολογηθεί η αγορά των 30. Μένει η απόφαση για την αγορά των επιπλέον 30, τα οποία θα είναι αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Το ποιά θα είναι αυτά, θα αποφασιστεί σε επόμενο ΚΥΣΕΑ. Αρα δεν μπαίνουμε τώρα σε συζήτηση για την επιλογή ή την απόρριψη κάποιου τύπου αεροσκαφών, συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Επιλογή νέου Αρχηγού Λιμενικού Σώματος
Το ΚΥΣΕΑ επέλεξε παράλληλα τον Υποναύαρχο Σιωνίδη Ηλία ως νέο Αρχηγό Λιμενικού Σώματος τον οποίο προήγαγε στο βαθμό του Αντιναύαρχου. Επιπλέον, αποφάσισε την αποστρατεία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος Γκλεζάκου Θεόδωρου, θεωρώντας αυτόν ως ευδοκίμως τερματίσαντα την σταδιοδρομία του καθώς επίσης και την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.
Τέλος, προάγεται ο Υποναύαρχος Λ.Σ. Μόσχος Δημήτριος στο βαθμό του Αντιναύαρχου Λ.Σ. (εκτός οργανικών θέσεων), λόγω επιλογής νεωτέρου του ως Αρχηγού Λιμενικού Σώματος.
Ο νέος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, 52 ετών, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Εχει εκπαιδευθεί στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε θέματα ναυτικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας. Εχει υπηρετήσει επί μακρόν σε Λιμενικές Αρχές, σε Υπηρεσίες του ΥΕΝ και στις Ειδικές Δυνάμεις του Λ.Σ. Εχει διατελέσει Λιμενάρχης, Διοικητής ΑΕΝ, Ναυτιλιακός Ακόλουθος Νέας Υόρκης, Διοικητής 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. και Διευθυντής Β΄ Κλάδου ΥΕΝ.
Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, του ανετέθη η ασφάλεια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ευθύνης του Λ.Σ. Το Μάρτιο του 2005 προήχθη σε Υποναύαρχο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος. Εχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξεως, τις Διαμνημονεύσεις Αξίας και Τιμής, Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως, Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας Α' Τάξεως και Ευδοκίμου Πολυετούς Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως. Για τις υπηρεσίες του ως Ναυτιλιακός Ακόλουθος Νέας Υόρκης τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή με το μετάλλιο Διαμνημόνευσης της Ακτοφυλακής (USCG Comendation Medal).
ΑΠΕ-ΜΠΕ