Ισραήλ: Προς πέμπτη θητεία ο Νετανιάχου παρά το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 12:54
UPD:12:59
EPA/ABIR SULTAN
A- A A+

Προς την πέμπτη θητεία του οδεύει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του, το Λικούντ, εξασφάλισε κατά τις χθεσινές εκλογές στο Ισράηλ τον ίδιο αριθμό εδρών με τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς.

Με καταμετρημένους σχεδόν όλους τους ψήφους, Νετανιάχου και Γκαντς κατέχουν από από 35 έδρες στην Κνεσέτ. Ο Νετανιάχου ωστόσο αποκτά προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης λόγω των καλύτερων ποσοστών που έλαβαν τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα.

Εάν ο Νετανιάχου εξασφαλίσει τελικά μία πέμπτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο, το καλοκαίρι θα θεωρείται πλέον ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας.

Η επανεκλογή του θα του δώσει ένα σημαντικό προβάδισμα στη μάχη που δίνει προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές κατηγορίες σχετικά με μία σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία διώκεται.

Μία πέμπτη θητεία του θα επιβεβαιώσει επίσης την κλίση της χώρας προς τα δεξιά και θα σβήσει τις οποίες ελπίδες για λύση μέσω του διαλόγου στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη. 

EURONEWS

Οι Ισραηλινοί «επέλεξαν μία δεξιά, ξενοφοβική και αντιπαλαιστινιακή βουλή για να τους αντιπροσωπεύει», σχολίασε η αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η Χανάν Ασράουι.

Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα ή και αργότερα. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού ωστόσο μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί.

«Παραδοσιακά», κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές, οπότε πάντα δημιουργούνται κυβερνήσεις συνασπισμού. Ο Νετανιάχου δεν θα ζητήσει απαραίτητα τη στήριξη του κόμματος που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά εκείνου που θα έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μερικές ώρες προτού ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα, και οι δύο ηγέτες θριαμβολογούσαν τη νίκη τους. Ο μεν Νετανιάχου μιλούσε για μία «τεράστια νίκη» και σημείωνε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ ο 59χρονος Μπένι Γκαντς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού από το 2011 έως το 2015, υποστήριζε ότι η δική του συμμαχία ήταν η νικήτρια των εκλογών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή