ΥΠΕΧΩΔΕ: Οριοθέτηση της κοιλάδας Δωδώνης ως ΖΟΕ

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 13:40
A- A A+

Ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η εκπόνηση της μελέτης οριοθέτησης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στην ευρεία περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

Οι στόχοι του καθορισμού ΖΟΕ είναι:

· Να θεσμοθετηθεί καθεστώς προστασίας με ειδικούς όρους για την ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου.

· Η ρύθμιση να μην αντιστρατεύεται αλλά να συμβάλλει στην ορθολογική ανάπτυξη των οικισμών της κοιλάδας.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης : «Σκοπός της μελέτης οριοθέτησης της κοιλάδας Δωδώνης ως ΖΟΕ, για την οποία λάβαμε υπ’ όψιν τις απόψεις του Δήμου Δωδώνης καθώς και Φορέων και Συλλόγων της περιοχής, είναι η προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό οριοθετούνται:

· ζώνες προστασίας των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων που ευρίσκονται εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης καθώς και ζώνη προστασίας της Εγνατίας Οδού για το τμήμα αυτής το οποίο διέρχεται από την κοιλάδα

· ζώνες ήπιας οικιστικής ανάπτυξης καθώς και άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα δόμησης ως συνέχεια των υφιστάμενων οικισμών της περιοχής μελέτης. Παράλληλα εξειδικεύονται κατά περίπτωση οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής».

Για την μελέτη γνωμοδότησε ήδη, ομόφωνα, θετικά το Κεντρικό ΣΧΟΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις επόμενες ημέρες αποστέλλεται για διαβούλευση στα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, την «Εγνατία Οδός Α.Ε» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να ετοιμαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή