Είναι το Ισραήλ έτοιμο για τον «νέο δρόμο»;

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 12:08
UPD:12:14
REUTERS/NIR ELIAS
A- A A+

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ηγείται του Ισραήλ για περισσότερα από 10 χρόνια. Η σημερινή εκλογική μάχη ωστόσο είναι διαφορετική. Οι εκλογές αυτές έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον ίδιο – και το ξέρει καλά. «Μην εφησυχάζετε», τόνισε στους υποστηρικτές του δεξιού Λικούντ στην τελευταία προεκλογική ομιλία του χθες, στην Ιερουσαλήμ. Οι «αριστεροί» αντίπαλοι μπορεί να κερδίσουν, πρόσθεσε.

Εάν ο Νετανιάχου επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης. Έχει ωστόσο δύο πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Το πρώτο αφορά τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει. Το δεύτερο είναι ο πολιτικός του αντίπαλος, ο 59χρονος Μπένι Γκαντς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού από το 2011 έως το 2015, ο οποίος έχει δημιουργήσει με τον Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, που τώρα έχει 11 έδρες, κεντροδεξιά συμμαχία.

EURONEWS

Μη έχοντας άλλο μέσα σήμερα που διεξάγονται οι εκλογές, ο απερχόμενος πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους μέσω του Twitter και του Facebook που ξέρει να χειρίζεται καλά. «Καλημέρα. Σήμερα το πρωί θέλω να σας μιλήσω προσωπικά μέσω του messenger. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ στον σύνδεσμο. Περιμένω», διεμήνυσε αναρτώντας ένα βίντεο και ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κινητοποιήσει και τον τελευταίο υποστηρικτή της δεξιάς πολιτικής του να προσέλθει στις κάλπες για να στηρίξει το Λικούντ.

Ο Μπένι Γκαντς από την πλευρά του υποσχέθηκε «έναν νέο δρόμο» στους Ισραηλινούς αφού ψήφισε στη γενέτειρά του Ρος Χαάγιν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Είμαι χαρούμενος που τίθεμαι στην υπηρεσία του Ισραήλ, είμαι χαρούμενος να εργαστώ για την ευημερία των πολιτών σε έναν νέο δρόμο», τόνισε ο Γκαντς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Ισραηλινοί είναι όντως έτοιμοι για έναν νέο δρόμο. Το μήνυμα του Νετανιάχου είναι απλό: αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να διοικήσει τη χώρα, να κρατήσει το Ισραήλ ασφαλές και να συνεχίσει την καλή δουλειά στη διεθνή διπλωματία.

«Οι Ισραηλινοί είναι σαν τους καπνιστές, που πραγματικά θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν δίχως μία σταθερή δόση νικοτίνης», αναφέρει ο δημοσιογράφος της Haaretz Ανσέλ Πφέφερ, και συγγραφέας του «Bibi», μίας βιογραφίας του Νετανιάχου.   

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες έως τις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ, της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή