Έτοιμη να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ για το Ιράκ δηλώνει η Τεχεράνη

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 14:36
A- A A+

Έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Ουάσινγκτον για το Ιράκ δηλώνει η Τεχεράνη.

Το Ιράν ανταποκρίθηκε σήμερα θετικά στο αίτημα του ηγέτη του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος του Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ Χακίμ, και στις εκκλήσεις του αμερικανού πρεσβευτή στη Βαγδάτη για διάλογο με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ, με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

Ο Χακίμ, ηγέτης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ (CSRII) ζήτησε χθες από την ηγεσία του Ιράν «να ανοίξει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διερευνθούν τα σημεία απόκλισης (της πολιτικής τους) για το Ιράκ».

Το Ιράν, κατ' εξοχήν σιιτική χώρα, διατηρεί στενές σχέσεις με το CSRII, το οποίο ιδρύθηκε στην Τεχεράνη το 1982 και έχει μεγάλη επιρροή στο νότιο Ιράκ, όπου πλειοψηφούν οι Σιίτες.

«Το Ιράν αποδέχεται το αίτημα του αδελφού μας Χακίμ για την επίλυση των ιρακινών προβλημάτων και θεμάτων με στόχο το σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης», στο Ιράκ, τόνισε ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. «Δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς», τόνισε και πρόσθεσε πως για το σκοπό αυτό, θα ορισθεί σύντομα ιρανική διαπραγματευτική ομάδα.

Ο Λαριτζανί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των διαπραγματευτών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι η χώρα του θα ορίσει αργότερα σε ποιόν θα ανατεθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές, οι οποίες όμως όπως διευκρίνισε, θα έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο το Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή