Ισραήλ: Στην τελική ευθεία για την πιο δύσκολη εκλογική μάχη εδώ και χρόνια  

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 15:20
UPD:15:21
REUTERS/RONEN ZVULUN
A- A A+

Στις κάλπες, σε μία εκλογική διαμάχη στην οποία ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παλεύει για την πολιτική επιβίωσή του, προσέρχονται αύριο οι Ισραηλινοί.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο 69χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται επί 13 χρόνια στην εξουσία διεκδικεί την πέμπτη θητεία του με το δεξιό Λικούντ. Αν επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και ίσως τον πιο δύσκολο αντίπαλό του μέχρι στιγμής, τον 59χρονο Μπένι Γκαντς, αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού από το 2011 έως το 2015.

Ο Γκαντς έχει συμμαχήσει με τον Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, που τώρα έχει 11 έδρες. Η κεντροδεξιά συμμαχία τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Λικούντ του Νετανιάχου.

Κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν έχει εξασφαλίσει ποτέ την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Η χώρα είχε πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πάντα το πρόσωπο του οποίου το κόμμα κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, αλλά το πρόσωπο που καταφέρνει να συγκεντρώσει αρκετά κόμματα για να ελέγξει τουλάχιστον 61 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου είναι πιθανότερο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού συγκριτικά με τον Γκάντς, λόγω της στενής σχέσης του με άλλα δεξιό κόμματα και θρησκευτικά κόμματα.

Συνολικά, υπάρχουν 6,3 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι. Οι κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για το τι θα αποφασίσουν να  κάνουν την ημέρα των εκλογών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή