Brexit: Η Μέι στηρίζει τις ελπίδες της στη Μέρκελ - Συνάντηση αύριο στο Βερολίνο

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 13:32
UPD:13:40
REUTERS/POOL
A- A A+

Στο Βερολίνο μεταβαίνει αύριο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μέι και Μέρκελ εκτιμάται ότι θα συζητήσουν το αίτημα του Λονδίνου για δεύτερη παράταση του Brexit, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες της «Guardian» θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο πρόθυμη να ρίξει σανίδα σωτηρίας στη Μέι, ίσως από τις πολύ λίγες στην Ε.Ε. που σκοπεύει να στηρίξει το βρετανικό αίτημα για σύντομη παράταση.

Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα αγανάκτησης στην Ευρώπη και την απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να αφήσουν το Λονδίνο να επιλέξει πότε θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., η Μέρκελ φαίνεται να είναι η μοναδική που αφήνει όλες τις επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Guardian», η Μέρκελ φαίνεται να εκτιμά ότι είναι αυτοκαταστροφική η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για παράταση ενός έτους, με τη δυνατότητα για το Λονδίνο να φύγει νωρίτερα εφόσον η συμφωνία αποχώρησης πάρει το πράσινο φως από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η αγωνία της Μέι στην πρόταση του Τουσκ είναι ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα χαλαρώσουν υπερβολικά, με αποτέλεσμα η συμφωνία αποχώρησης να μην προχωρήσει ποτέ. Την αγωνία αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και η Μέρκελ. Η στήριξη του Βερολίνου συνεπώς είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Διπλωμάτες από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η καλύτερη λύση είναι μία παράταση έως το τέλος του καλοκαιριού, με τη δέσμευση της Βρετανίας να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Η Γερμανία ωστόσο έχει συγκρουστεί με τη Γαλλία για το συγεκριμένο ζήτημα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μάλιστα επιμένει ότι η Βρετανία δεν πάει πουθενά με το Brexit και πως η Ένωση «δεν μπορεί να είναι αιωνίως όμηρος της πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή