Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με τους S-400 στην κορυφή της ατζέντας

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 10:21
UPD:10:31
REUTERS/POOL
A- A A+

Στη Μόσχα, στον απόηχο της έντασης Ουάσιγκτον - Άγκυρας για τα πιθανά στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία και κυρίως για τη σύμβαση για την απόκτηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, συναντώνται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είχε ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία. Οι δύο χώρες ωστόσο έχουν ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς τους από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας αφενός με τις ΗΠΑ και αφετέρου με την Ευρωπαίκή Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως απειλή για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 .

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. «Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητήσουμε, οι S-400 είναι από τα σημαντικότερα», τόνισε προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Πούτιν και Ερντογάν έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές φέτος για τον πόλεμο στη Συρία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή