Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Μία από τις συντονισμένες διαρροές της Κουμουνδούρου για την πολιτική συγκέντρωση στο Ολυμπιακό Κέντρο του Γαλατσίου το περασμένο Σάββατο, ήταν ότι εντυπωσιασμένος από τον κόσμο που είχε μαζευτεί στις εξέδρες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε στον πρωθυπουργό λίγο πριν ανέβει στο βήμα ότι με τέτοιο κόσμο μπορεί να κάνει εκλογές (σ.σ. εθνικές δηλαδή) ανά πάσα στιγμή. Η συνέχεια λέει ότι ο πρωθυπουργός χαμογέλασε χωρίς να απαντήσει…
Από τα υπόλοιπα που φρόντισαν οι κομματικές πηγές να φτάσουν στις σελίδες των sites και των εφημερίδων είναι ότι η συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου για την Κεντροαριστερά ήταν η μεγαλύτερη του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι στους διοργανωτές «βγήκε» η επιλογή να αφήσουν το μικρότερο στάδιο του Τάε κβο ντο του Παλαιού Φαλήρου για να πάνε στο μεγαλύτερο του Γαλατσίου, «που όχι μόνο γέμισε αλλά είχε και κόσμο απέξω», πως ο κόσμος ήταν περίπου 8.000 και τα πούλμαν που μετέφεραν οπαδούς δεν ήταν 90 όπως γράφεται αλλά πολύ λιγότερα, πως η προσέλευση δικαιώνει την στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κ.ά.
Με την εκδήλωση στο Γαλάτσι, την προεκλογικού χαρακτήρα διαφήμιση αλλά και κινητοποίηση που προηγήθηκε, η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα και να πάρει κάποιες επικοινωνιακές ανάσες για να αναδείξει το επόμενο διάστημα τα θέματα που προγραμματίζει (ρύθμιση των 120 δόσεων, πληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, υπόθεση Novartis κ.λπ.) για να μπει στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων.
Το αν τον Μάιο, στις 12 ή τις 26, η χώρα θα έχει και εθνικές εκλογές, είναι το ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της αγοράς, την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν απασχολεί, σύμφωνα με τα όσα λέγονται επισήμως. Στο Γαλάτσι, πέρα από τις selfies και τα συνθήματα υπέρ της Κεντροαριστεράς, πέρα από τα αυθόρμητα χειροκροτήματα των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες του Στέφανου Τζουμάκα και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, το θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια ήταν το πότε θα γίνουν εκλογές.
Είναι ρίσκο η εξάντληση της τετραετίας, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις ευρωεκλογές ή έχουν δίκιο στο Μαξίμου που λένε ότι η ήττα στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή, πολύ κάτω από το 5% και αυτό θα δώσει το έναυσμα για ντεμαράζ τεσσάρων μηνών ώστε να παιχτούν στα ίσα οι εκλογές του Οκτωβρίου;
Έχουν δίκιο οι κομματικοί που λένε στον πρωθυπουργό να μη ρισκάρει μία ευρεία ήττα στις ευρωεκλογές επειδή το κλίμα μετά δεν θα μαζεύεται ή έχουν δίκιο οι ένοικοι του Μαξίμου-στην πλειονότητά τους, όχι όλοι- που λένε στον πρωθυπουργό να δώσει στη θητεία της κυβέρνησης και την τελευταία ημέρα;
Παίρνουν αμφότερες οι πλευρές στο κυβερνητικό και κομματικό σύστημα τα μηνύματα της αγοράς, εγχώριας και διεθνούς, που έχει κατεβάσει μολύβια και περιμένει τις εθνικές κάλπες πριν πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα, είτε πρόκειται να επενδύσει, είτε να πληρώσει την εφορία;
Παίζουν όντως ρόλο για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο πρωθυπουργός οι εξελίξεις στις υποθέσεις σκανδάλων, οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων, ο ορισμός των διοικήσεων των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και του νέου επιτρόπου τον Ιούνιο ή ακόμα και το αν θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης ο κ. Τσίπρας τον Οκτώβριο;
Υ.Γ. Μία πρόχειρη ματιά στα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, δείχνει ότι η διαδικασία πολιτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια κατάληψης του χώρου της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας προχωρά και έχει το κέντρο βάρους της μετά τις εθνικές εκλογές.
Κάποιες «γκρίνιες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από όσους υπερασπίζονται την αριστερή ιδεολογία και τον αριστερό χαρακτήρα του, όπως του διακεκριμένου στελέχους των «53+» Πάνου Λάμπρου που έγραψε στα social media «δεν είμαι γενικώς προοδευτικός, είμαι αριστερός» ή του επικεφαλής του «53+» και υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που γράφει ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν παραμείνει Αριστερά», λειτουργούν απλώς ως το τέλειο άλλοθι για τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει την προσπάθεια άλωσης του Κινήματος Αλλαγής.