Πακιστάν: Διάβημα προς την Ινδία σχετικά με πληροφορίες για νέα επίθεση

Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 18:30
UPD:18:37
REUTERS/ADNAN ABIDI
A- A A+

Διάβημα στον Ινδό αναπληρωτή ύπατο αρμοστή επέδωσε το Πακιστάν, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον ενός ενδεχόμενου «ατυχούς συμβάντος», επικαλούμενο «αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών» σύμφωνα με τις οποίες η Ινδία θα επιτεθεί και πάλι στη χώρα αυτό τον μήνα.

«Ο Ινδός αναπληρωτής ύπατος αρμοστής εκλήθη προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα σε σχέση με τη σημερινή ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ατυχούς συμβάντος», γνωστοποίησε με tweet του ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμαντ Φαϊζάλ.

Νωρίτερα ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ανακοίνωσε πως το Πακιστάν διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών» σύμφωνα με τις οποίες επίκειται νέα επίθεση από τη γειτονική Ινδία.

Όπως διευκρίνισε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 Απριλίου. Ο ίδιος ανέφερε πως το Πακιστάν έχει ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείς του ΟΗΕ για τις ανησυχίες του.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο όταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησαν μαχητές με έδρα το Πακιστάν στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 40 μελών της ινδικής παραστρατιωτικής αστυνομίας. Ο κίνδυνος μιας σύρραξης αυξήθηκε δραματικά στις 27 Φεβρουαρίου, όταν η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε μια βάση εκπαίδευσης μαχητών, όπως την αποκάλεσε. Την επομένη το Πακιστάν κατέρριψε ένα ινδικό μαχητικό αεροσκάφος και συνέλαβε τον πιλότο του, τον οποίο απελευθέρωσε στη συνέχεια. Η Ινδία υποστήριξε επίσης πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος και η Πολεμική Αεροπορία παρουσίασε θραύσματα ενός πυραύλου που, όπως ανέφερε, εκτοξεύθηκε από ένα πακιστανικό F-16 προτού συντριβεί.

Ο Κουρέσι δεν ανέφερε τι στοιχεία έχει το Πακιστάν ή πώς μπορεί να είναι τόσο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή της ενδεχόμενης επίθεσης, είπε όμως πως ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν συμφώνησε να μοιραστεί την πληροφορία αυτή με τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των παραπάνω ανακοινώσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή