Οι κερασιές ανθίζουν και μαζί τους ανθεί η οικονομία της Ιαπωνίας

Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 15:25
UPD:01/04/2020 16:55
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Κόσμος απολαμβάνει τις ανθισμένες κερασιές στο Τόκιο.

A- A A+

Την ανθοφορία των κερασιών, η οποία στην Ιαπωνία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, γιορτάζουν στην εξοχή και στα πάρκα οι κάτοικοι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η χώρα «βάφτηκε» σε αποχρώσεις του ροζ και του λευκού, με τους Ιάπωνες - και όχι μόνο - να σπεύδουν μαζικά σε χώρους πράσινου για να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης.

Η ανθοφορία των κερασιών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους Ιάπωνες, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να ενημερώνει τους πολίτες για την κίνηση του «μετώπου της ανθοφορίας» και τις εφημερίδες να ανακοινώνουν την εξελικτική πορεία από το άνθισμα του πρώτου μπουμπουκιού ως την πλήρη ανθοφορία των δέντρων, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Στην αρχαιότητα, οι αριστοκράτες έγραφαν ποίηση και τραγουδούσαν κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, τα οποία αποτελούν κύριο θέμα πολλών λογοτεχνημάτων, χορών και έργων τέχνης. Η έναρξη της άνοιξης συμπίπτει και με την αρχή της σχολικής χρονιάς στην Ιαπωνία.  

REUTERS/ISSEI KATO

Η ανθοφορία των κερασιών φέρνει όμως και σημαντικά οφέλη για την οικονομία της Ιαπωνίας, κόντρα στις ισχυρές εξωτερικές πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα, με φόντο και τις προβλέψεις για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.    

Εκτιμάται ότι περίπου 63 εκατ. άνθρωποι μετακινούνται στο εσωτερικό της Ιαπωνίας ή ταξιδεύουν προς τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τις ημέρες της ανθοφορίας των κερασιών, δαπανώντας περί τα 2,7 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό τις ημέρες την ανθοφορίας των κερασιών, το 2018 ανήλθαν σε περίπου πέντε εκατ., η πλειονότητα των οποίων από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, ενώ για φέτος αναμένονται περισσότεροι επισκέπτες από ποτέ.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ένα ζευγάρι κάνει βαρκάδα απολαμβάνοντας τις ανθισμένες κερασιές στο πάρκο Chidorigafuchi Moat, στο Τόκιο. 

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Kansai, Κατσουχίρο Μιγιαμότο, το συνολικό οικονομικό όφελος της ανθοφορίας των κερασιών ανέρχεται σε περίπου 5,8 δισ. δολάρια, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν πως - πέρα από τα ταξίδια - ακόμη και για μία συνάθροιση φίλων σε ένα πάρκο, οι Ιάπωνες αγοράζουν δεκάδες προϊόντα τα οποία δεν καταναλώνουν άλλες εποχές του έτους.

Σε γενικές γραμμές, στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι το 2020, όταν το Τόκιο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να προσελκύσει 40 εκατ. ξένους επισκέπτες στο σύνολο του έτους, σχεδόν 10 εκατ. περισσότερους από το περσινό ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι ιαπωνικές αρχές επιχειρούν να χαλαρώσουν τη χορήγηση θεωρήσεων σε ταξιδιώτες, τη στιγμή που αυξάνονται διαρκώς οι πτήσεις προς τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Ένα ζευγάρι κάνει βαρκάδα δίπλα στις ανθισμένες κερασιές στο Τόκιο.

Πάντως, ο «πυρετός» των ανθισμένων κερασιών δεν περιορίζεται στην Ιαπωνία, καθώς και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ οι ανθισμένες κερασιές αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, εκδηλώσεις διοργανώνονται τον Μάρτιο στην Ημαθία για την ανθοφορία των ροδακινιών. Μεταξύ των εκδηλώσεων, είναι και ένας φωτογραφικός διαγωνισμός που διαρκεί έως τα τέλη Απριλίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή