Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]
Tην ώρα που ο κίνδυνος ένος άτακτου διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και η Βουλή των Κοινοτήτων καλούνται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
Ήδη η κατάσταση στην πολιτική σκηνή του Λονδίνου φαντάζει χαοτική, με την 12η Απριλίου να πλησιάζει επικίνδυνα. Οι εναλλακτικές χάνονται στην ομίχλη των διαφωνιών Τόρις και Εργατικών, σκληρών Brexiteers και φιλοευρωπαίων, ενώ από τη στιγμή που η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit έφθασε σε ψηφοφορία τρεις φορές στη Βουλή των Κοινοτήτων
και απορρίφθηκε κάθε φορά, το φως στο τούνελ της Μέι αγνοείται.
Την ίδια ώρα, όμως, αγνοείται και το φως οποιασδήποτε λύσης -εκτός του no deal- από τη στιγμή που και οι εναλλακτικές προτάσεις, 12 τον αριθμό, έλαβαν ισάριθμα «no» από τους Βρετανούς βουλευτές.
Στο πλαίσιο αυτό κάθε ευρωπαϊκή χώρα (σ.σ. που σέβεται τον εαυτό της) προετοιμάζεται για τα χειρότερα, καθώς όλο αυτό το διάστημα οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι πολιτικοί προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι αυτά τα χειρότερα και ποιο θα είναι το μέγεθος των συνεπειών.
Και οι Βρετανοί προετοιμάζονται, να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων, ωστόσο, η ζημιά στη μεταποίηση και στην καθημερινή ζωή θα είναι αναπόφευκτες και ενδεχομένως θα εξαπλωθούν στην παγκόσμια οικονομία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μία ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο έπεισε τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου, με τις πληροφορίες να λένε ότι στοχεύει να συντάξει ένα νέο σχέδιο Brexit (το τέταρτο) και αν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, να ζητήσει από την Ε.Ε. άλλη μια παράταση. Η άμμος στην κλεψύδρα όμως τελειώνει.
Απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση
«Βαρεθήκαμε και εμείς», τονίζουν μετριοπαθείς πολιτικοί στη Βρετανία, την ώρα που οι σκληροί Brexiteers ζητούν την πλήρη ανάκτηση της κυριαρχίας της Βρετανίας από την ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στη υιοθέτηση της δικής της εμπορικής πολιτικής.
Ωστόσο, με ένα «σκληρό» Brexit δεν εύκολο να επιτευχθεί αυτό, λαμβάνοντας τις αρνητικές συνέπειες. Εδώ η χαμένη οικονομική δραστηριότητα ήταν 66 δισ. λίρες για τη βρετανική οικονομία μέχρι σήμερα. Μπορεί, λοιπόν, να οραματίζονται την παλινόρθωση της Μεγάλης Βρετανίας (Great Britain) με όλα τα συμπαρομαρτούντα που προβλέπονται, αλλά κινδυνεύουν να γίνουν Mικρή Αγγλία (Little England).
Oι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν την προσεχή Τετάρτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, και ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει. Ο χρόνος είναι λίγος και οι ευθύνες της Βουλής των Κοινοτήτων πολλές.