Γόνιμη Συζήτηση για τον Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 18:48
UPD:18:48
A- A A+

«Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και δουλέψαμε από το περασμένο φθινόπωρο για την ίδρυση ενός Οργανισμού που θα υποστηρίζει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό».

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά υποδέχθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ εκλεκτούς εκπροσώπους από όλους τους κλάδους του βιβλίου, με τους οποίους είχε μια γόνιμη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού, που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 29 Μαρτίου. 

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μ. Ζορμπά με τις συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ζυράννα Ζατέλη

Η κα Ζορμπά, παρουσίασε και ανέλυσε τις καινοτόμες διατάξεις του Οργανισμού, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πεζογράφους, ποιητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες, οργανισμούς όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) κ.ά. ότι ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού θα ψηφιστεί σύντομα και θα λειτουργήσει εντός του 2019, ότι θα στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό 35 ατόμων (με έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης), και ότι έχει εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση, και στη συνέχεια άκουσε προσεκτικά τις απόψεις τους.

Συνάντηση της υπουργού πολιτισμού στο ΥΠΠΟΑ με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και άλλων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο.

Μεταξύ των παρόντων ήταν συγγραφείς όπως οι Μάρω Δούκα,  Έλενα Χουζούρη, Αγγελική Στρατηγοπούλου που είχαν παρακολουθήσει την πρωτοβουλία της κας Ζορμπά για την προώθηση του Βιβλίου και της Ανάγνωσης από το 1994 όταν διηύθυνε επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου, το πρώτο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το οποίο όπως είναι γνωστό καταργήθηκε βίαια τον Ιανουάριο του 2013 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα, μετά από δυόμιση δεκαετίες, η Μυρσίνη Ζορμπά προχωρεί ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ένα αρχιτεκτονικό σχήμα, όπως είπε «πιο φιλόδοξο, πιο λειτουργικό και πιο σύγχρονο, το οποίο έχει αφομοιώσει την εμπειρία όλων των κλάδων του Βιβλίου, και έχει ευρύτερη στρατηγική και αναπτυξιακή προοπτική καθώς θα συνδεθεί θεσμικά και οργανικά και με την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ». Για όλους αυτούς τους λόγους η κα Ζορμπά αφιέρωσε τη χθεσινή συνάντηση στον Θάνο Μικρούτσικο.

Η στελέχωση των Περιφερειακών Γραφείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, η προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, οι συντάξεις  των λογοτεχνών, ο ρόλος των βιβλιοθηκών, των μικρών βιβλιοπωλείων και των λογοτεχνικών πρακτόρων, η ενίσχυση των λεσχών ανάγνωσης, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν στην υπουργό οι παριστάμενοι άνθρωποι του Βιβλίου. Επίσης, οι υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας προς τους φορείς του Βιβλίου εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, αλλά και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Γενικός Διευθυντής του, η αρμοδιότητα του ΕΙΠ για τις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, η επιδότηση των μεταφράσεων κ.ά.

Συνάντηση της υπουργού πολιτισμού στο ΥΠΠΟΑ με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και άλλων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο.

Στο τέλος της συνάντησης που κράτησε δυόμιση ώρες, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ευχαρίστησε τους επαγγελματίες του βιβλίου που συμπαραστέκονται στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ, και καθώς η διαβούλευση λήγει στις 12 Απριλίου, συμπλήρωσε: «Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε παρατήρησή σας κατά το επόμενο δεκαήμερο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς