Παραίτηση Αλογοσκούφη ζήτησε ο Παπανδρέου (2)

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 17:00
UPD:17:20
A- A A+

«Εθνικό ατόπημα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τη δήλωση Αλογοσκούφη στη Βουλή ότι η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ ήταν μία απάτη, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομίας από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για τη δήλωση του υπουργού του και να πει αν συμφωνεί με την θέση Αλογοσκούφη, οπότε έχει ο ίδιος την ευθύνη, αλλιώς να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία, όπως επισήμανε, η μέθοδος εγγραφής των αμυντικών δαπανών που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ήταν η ενδεδειγμένη και επομένως δεν υπήρχε λόγος να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτήρηση. Αυτό, παρατήρησε, ήταν μια αλχημεία της κυβέρνησης γιατί η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, όπως είχε αναγκαστεί να παραδεχθεί ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε σε μικροκομματικούς λόγους τη στάση της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, δημιουργεί κάκιστη εικόνα για την Ελλάδα στην Ε.Ε., ενώ ρώτησε ποιός έδωσε το δικαίωμα στον κ. Αλογοσκούφη να σπιλώνει διεθνώς τη χώρα και να ευτελίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Τη δήλωση Αλογοσκούφη κλήθηκε να σχολιάσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αρκέστηκε να πει: «Η συνεχής κακοπιστία οδηγεί σε χωρίς όρια ανοησία».

Κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου επικέντρωσε την κριτική του προς την κυβέρνηση στα δύο μεγάλα θέματα της απογραφής και των υποκλοπών.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την επιλογή τους, ενώ παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην προχθεσινή απεργία την οποία χαρακτήρισε μεγαλειώδη και προέβαλε το σύνθημά της «Τέλος αντοχής-τέλος ανοχής» . Όπως τόνισε, η απεργία αυτή οριοθετεί τις πολιτικές εξελίξεις και υπαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το καθήκον να απαλλάξει τη χώρα το ταχύτερον δυνατον από τη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πολλές φορές ότι ήρθε η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση, καθώς και για κάθε μία από τις πολιτικές της, τονίζοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι άλλα λέει και άλλα κάνει, ότι ήρθε στην εξουσία με κρυφή ατζέντα και με το προσωπείο της σεμνότητας και της ταπεινότητας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Ιταλία, όπου επίσης, όπως σημείωσε, οι κυβερνήσεις τους εφαρμόζουν συντηρητικές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, λέγοντας ότι στην Ευρώπη συντελείται μία μεγάλη αλλαγή.

Απογραφή

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την απογραφή μεγάλη απάτη, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως είπε, ήταν «ο διασυρμός της χώρας, η αύξηση του ΦΠΑ, η ακρίβεια στην αγορά, η άρνηση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση των αυξήσεων στους μισθούς, οι χαμένες ευκαιρίες στην περιφέρεια, η μη καταβολή αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επίσης την απογραφή «Δούρειο Ιππο» της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας ότι «ήρθε η αρχή του τέλους της πολιτικής απάτης της απογραφής».

Υποκλοπές

Στο θέμα των υποκλοπών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι αν δεν είχε αποφασίσει τη συγκάλυψη, σήμερα θα είχαν βρεθεί οι ένοχοι και θα αντιμετώπιζαν τη Δικαιοσύνη.

Χαρακτήρισε την υπόθεση των υποκλοπών ως το μεγαλύτερο εθνικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος γι' αυτό, όπως και κάποιοι συνεργάτες του υπουργοί, αλλά και δεκάδες στελέχη πολυεθνικών εταιριών, τους οποίους -όπως ανέφερε χαρκακτηριστικά- εμπιστεύτηκε ο κ. Καραμανλής, ενώ δεν εμπιστεύτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων, τη Βουλή και τις ανεξάρτητες Αρχές.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να δηλώσει ξεκάθαρα αν έχει πει όλη την αλήθεια και ότι δεν κρύβει τίποτε άλλο. Επίσης κάλεσε τον κ. Καραμανλή να εξηγήσει ποιους ωφέλησε η συγκάλυψη, τονίζοντας ότι το βέβαιο είναι ότι αυτή έβλαψε τη χώρα, την αλήθεια και τη δημοκρατία. Αν ο κ. Καραμανλής δεν διαβεβαιώσει ότι δεν κρύβει κάτι, θα μείνει υποψία ότι ο φοβάται, ότι δεν μπορεί να μιλήσει, ότι κάτι κρύβει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

F-16

Στο στόχαστρο του κ. Παπανδρέου βρέθηκε και η αποφαση του ΚΥΣΕΑ για τα F-16 για τα οποία απηύθυνε στην κυβέρνηση δύο ερωτήματα:

Με ποια κριτήρια το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά των 30 F-16 και με ποια κριτήρια αποφάσισε την ματαίωση της παραγγελίας των επιπλέον 10 F-16;

Αναρωτήθηκε αν η ματαίωση οφείλεται στο ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις για τα όπλα που θα φέρουν τα τριάντα πρώτα μαχητικά, καθώς και οι συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα;

Επιπρόσθετα ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε αν ο Πρωθυπουργός δέχθηκε πιέσεις από εταίρους για να αγοράσει ευρωπαϊκά αεροπλάνα και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση του προγράμματος Σταθερότητας, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, κανείς δεν εμπιστεύεται.

Όπως υπογράμμισε, «η επιτηρούμενη Ελλάδα του κ. Καραμανλή και η κυβέρνησή του έχουν χάσει τη δύναμη διαπραγμάτευσης, του κύρους και της αυτόνομης απόφασης, λόγω των απανωτών σφαλμάτων πολιτικής στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό, όπου, όπως τόνισε, κατόρθωσε να περάσει ψήφισμα, με το οποίο παροτρύνονται οι διαδικασίες για την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2004, δεν υπάρχει προοπτική και ελπίδα γι' αυτή την κυβέρνηση, αλλά μόνο η αρχή του τέλους της. Παράλληλα όπως είπε, άνοιξε μια νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ και μια μεγάλη ευθύνη για να δημιουργήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Οφείλουμε –τόνισε- να οδηγήσουμε τις εξελίξεις μέχρι τις εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε ζητήματα ήθους και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει με ευαισθησία, άλλο ήθος και άλλη αντίληψη εξουσίας, ενώ ανέλαβε ο ίδιος να εγγυηθεί προσωπικά ότι η αλαζονεία δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα πρότεινε να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η καθιέρωση κομματικού «πόθεν έσχες» για όλα τα στελέχη που κατέχουν θέσεις, είτε στο κόμμα είτε στην αυτοδιοίκηση ή οπουδήποτε αλλού.

Aναθεώρηση του Συντάγματος

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «την ώρα που απαξίωνε τους θεσμούς αποκρύπτοντας την υπόθεση των υποκλοπών πρότεινε την αναθεώρηση για να ξεφύγει από τη συζήτηση του προϋπολογισμού».

Όπως επισήμανε καμία από τις προτάσεις του κ. Καραμανλή δεν ήταν προς την κατεύθυνση της θεσμικής θωράκισης της χώρας. Γιατί, όπως είπε, δεν αποτελεί θεσμική θωράκιση η απαξίωση και η κατάργηση των ανεξάρτητων Αρχών.

Αυτό που προέχει της αναθεώρησης του Συντάγματος -σημείωσε ο κ. Παπανδρέου- είναι η εφαρμογή του, υπογραμμίζοντας πως μεγάλοι ηγέτες δεν είναι αυτοί που αναθεωρούν το Σύνταγμα, αλλά αυτοί που το εφαρμόζουν.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ, στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά τον πολίτη και τα ατομικά του δικαιώματα. Ο δεύτερος την αποφασιστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και της δημόσιας ευθύνης και ο τρίτος τους θεσμούς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει διάλογο κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης με όλους τους φορείς, καθώς θεωρεί ότι η αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία για τη χώρα και τους Ελληνες. Όπως είπε, πρέπει να τεθούν θέματα, όπως η διάκριση των εξουσιών, το πολιτικό χρήμα, το πόθεν έσχες κομμάτων και πολιτικών, η αποκρατικοποίηση των κομμάτων, η κατάργηση των διαμεσολαβήσεων.

Σημείωσε επίσης πως χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού, καθώς επίσης και στον εκλογικό νόμο και την αντιπροσώπευση των περιφερειών, όπως και στην άμεση σχέση του πολίτη με τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Δημοτικές / νομαρχιακές εκλογές

Όσον αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ειδικότερα τις διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε το σεβασμό του σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται μέσα από τις διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί στο ΠΑΣΟΚ, και απαίτησε τον ίδιο σεβασμό να δείξουν και όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος, καθώς όπως τόνισε, θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε κάθε απόπειρα διάσπασης των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του Κινήματος.

Aπάντηση Ρουσόπουλου

«Πριν καλά-καλά αρχίσουν οι παραστάσεις, ο κ. Παπανδρέου ρίχνει τίτλους τέλους στην πολυδιαφημισμένη υπερπαραγωγή του "το νέο ΠΑΣΟΚ". Ο "άλλος δρόμος" που επέλεξε να ανεβάσει, είναι έργο χιλιοπαιγμένο. Οι Έλληνες το έχουν δει, έχουν αποστηθίσει κάθε του κεφάλαιο, το απορρίπτουν».

Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή