Λευκορωσία - Επικρίσεις Ε.Ε. για την επανεκλογή Λουκασένκο

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 12:25
UPD:12:44
A- A A+

Mε ποσοστό 82,6% o πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, επανεξελέγη για μία τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ο πρόεδρος Λουκασένκο επανεξελέγη. Το 82,6% ψήφισε υπέρ του», ανακοίνωσε η πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Λίντια Γιερμόσινα. Η ίδια μίλησε για «σχεδόν τελικά» αποτελέσματα, δεν προσδιόρισε ωστόσο το ποσοστό των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε το 82,6% των ψήφων έναντι μόλις 6% του κυριότερου αντιπάλου του Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, ο οποίος ωστόσο, όπως δήλωσε από το Μινσκ, θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών, κάνοντας λόγο για νοθεία.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως επέκρινε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στη Λευκορωσία που έγιναν, όπως επισημάνθηκε, «σε κλίμα εκφοβισμού».

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας –χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.- Ούρσουλα Πλάσνικ κατήγγειλε σήμερα «το κλίμα εκφοβισμού» σε βάρος της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. περιμένουν τις εκθέσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την εκλογική διαδικασία στην Λευκορωσία, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή