ΣΥΝ: Πρόταση νόμου για την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 13:21
A- A A+

Πρόταση νόμου με την οποία θα απαγορεύεται η πολιτική επιστράτευση των απεργών, πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ο Συνασπισμός αυτοτελώς, αλλά και ως αυτοτελή τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην πρόταση, δήλωσε ότι πρώτα θα κατατεθεί στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αλλά και σε όλα τα συνδικάτα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους, και στη συνέχεια ο Συνασπισμός θα θέσει το θέμα στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, κυβερνητικούς βουλευτές που διαφοροποιούνται απο την επίσημη θέση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που εφαρμόζει αυτό το μέτρο -και η οποία καταδικάστηκε στην 75η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 2002, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση απεργών εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών και ξεκαθάρισε ότι η πρόταση νόμου του Συνασπισμού προβλέπει την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ανεξαρτήτως δικαστικών αποφάσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης, τόνισε ότι βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος και την υπ' αριθ. 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας. Οπως είπε, «ο Συνασπισμός είναι ανοιχτός σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις της πρότασης νόμου, όχι όμως ακυρωτικές του σκοπού της διάταξης».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη Γαλλία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζουμε τη συσπείρωση και παλαϊκή κινητοποίηση που παρατηρείται στη Γαλλία, στην οποία δεν υπάρχει η εσωτερική παθολογία που παρατηρείται στη χώρα μας με τα φαινόμενα της διαίρεσης των εργατικών δυνάμεων, που υιοθετεί το ΚΚΕ».

Αυτή τη στιγμή -πρόσθεσε- στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας και της εκπαίδευσης κατά των προσπαθειών κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και τόνισε ότι στην Ελλάδα κεντρικοί πυλώνες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι το 8ωρο, οι κλαδικές συμβάσεις και η διασφάλιση του δικαιώματος της απεργίας.

Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε ακόμα την αξιωματική αντιπολίτευση, ανοιχτά και δημόσια -όπως τόνισε- να ανακαλέσει τις προτάσεις της για την τετραετή ανασφάλιστη εργασία των νέων, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει τη δική της συνεισφορά στις προσπάθειες κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή