Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και η υπόθεση Λαυρεντιάδη – ELFE με την εμπλοκή του πρώην στενού συνεργάτη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη, επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, βαίνοντας προς την αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Κυβερνητικές πηγές αφήνουν επιλεκτικά να διαρρεύσει ότι έρχονται διώξεις και στην υπόθεση Novartis, ενώ σε λίγη ώρα η Ν.Δ. θα ανακοινώσει πως καλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την προϊσταμένη της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος κ. Ζαΐρη για να εξηγήσει γιατί εξωθήθηκε σε παραίτηση – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – ο ανώτατος υπάλληλος που ερευνούσε την υπόθεση Λαυρεντιάδη – ELFE και αν όντως βρήκε χρήματα που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη.
Δημοσίως, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «ξορκίζουν» τη σκανδαλολογία, οδεύουν όμως στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών – και ίσως και των εθνικών εκλογών – με το θερμόμετρο στο «κόκκινο» και τα δύο κόμματα εξουσίας να αλληλοκατηγορούνται στο πεδίο των σκανδάλων.
Το κυβερνών κόμμα θα βάλει στο οπλοστάσιό του και την πολιτική παροχών που φέρεται αποφασισμένο να ακολουθήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει εθνικές εκλογές τον Μάιο, πιο λογικά κατανεμημένα στο χρόνο που απομένει, αν αποφασίσει να κάνει εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Η βασική του επιλογή όμως είναι να πλήξει Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής σε αυτό που καλείται «μαλακό υπογάστριο» στην πολιτική, δηλαδή το ηθικό της κομμάτι, όπως και η επιλογή της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής είναι να μην αφήνουν τίποτε αναπάντητο και να απαντούν με τις δικές τους κινήσεις στο πεδίο της σκανδαλολογίας.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και των τριών κομμάτων που μιλούν για επιστροφή της κλίματος του «βρώμικου '89» στην πολιτική ζωή εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, για μία αναμέτρηση με «σκληρό ροκ» και μεγάλη ένταση. Είναι οι ίδιοι που εκτιμούν ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα και αυτό σημαίνει ότι η χώρα πηγαίνει για γενική αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ. (δηλαδή και εθνικές εκλογές) τον Μάιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην υπόθεση των δανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση, για να πλήξει τους δύο βασικούς αντιπάλους του και να ανακτήσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο δείχνει να απειλείται. Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής απαντούν ότι τα δάνειά τους είναι ρυθμισμένα και δόθηκαν νομίμως, όπως φάνηκε και στην εξεταστική επιτροπή όπου η υπόθεση ερευνήθηκε για μήνες. Αποδίδουν ωστόσο την αδυναμία τους να τα εξυπηρετήσουν και την επιλογή τους να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, στην μεγάλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, μετά το 2012, που είναι ανάλογη του ποσοστού του κάθε κόμματος στις εκλογές. Η απάντηση αυτή δεν είναι επαρκής για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί μέσα από την υπόθεση να εκθέσει τις σημερινές ηγεσίες της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, ως συνέχεια των προηγούμενων ηγεσιών.
Από την άλλη πλευρά Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύουν την επιστολή Τσίπρα ο οποίος ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε ειδική μεταχείριση του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα της απότομης και μεγάλης δημοσκοπικής ανόδου του κόμματός του, ενώ επενδύουν πολλά στην υπόθεση Λαυρεντιάδη – ELFE – Πετσίτη, βασιζόμενα και στα όσα έχει πει ο κ. Κιτσάκος που είχε τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα που προκύπτει αντικειμενικά και τίθεται από διάφορες πλευρές και μέσα στα κόμματα αυτά, είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μίας γενικής σύρραξης στην πολιτική ζωή με παρονομαστή τα σκάνδαλα, στην πορεία της οικονομίας. Είναι οι ίδιοι που εκτιμούν – και επιθυμούν – αν όντως έχει ξεκινήσει η «μάχη μέχρις εσχάτων» να είναι σύντομη και να μη διαρκέσει για μήνες.