Αδιάλλακτος ο Ερντογάν για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης

«Όσο δεν καταργούνται οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κύπρου δεν ανοίγουμε λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη»
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 18:46
A- A A+

Αδιάλλακτος όσον αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης που υποχρεώνει την Τουρκία να ανοίξει τα λιμανια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ».

«Όσο δεν καταργούνται οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κύπρου, δεν πρόκειται να ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας για τους Ελληνοκυπρίους, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει αυτό για μας», προειδοποιεί ο τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αυτό το έχει δηλώσει επίσης στον ελληνοκύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν έχει κρατήσει το λόγο της, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στη βάση της Τελωνειακής Ενωσης, στην οποία ανήκει από το 1996, και θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τη συμμετοχή σε αυτή της Κύπρου, που εντάχθηκε στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου 2004, ωστόσο όπως σημειώνει, η Τουρκία δεν το έκανε.

Συγχρόνως, όμως, όπως επισημαίνει ο τούρκος πρωθυπουργός, η Τουρκία είχε δηλώσει τότε, πως ενόσω δεν καταργείται η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, δεν πρόκειται να υπάρξει επικύρωση από την τουρκική Βουλή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου που υποχρεώνει την Τουρκία σε άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων, και στη θέση της αυτή εξακολουθεί να παραμένει.

Τονίζοντας πως αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό, ο Ταγίπ Ερντογάν παραπέμπει στη συνέχεια στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους και τονίζει, πως, όπως εκείνοι δεν αποδέχθηκαν το Σχέδιο, έτσι και η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτά που της ζητά η Ε.Ε., ενώ αναρωτιέται γιατί κατά την ένταξη της Κύπρου η Ε.Ε. δεν αποδέχθηκε τους Τουρκοκυπρίους, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάν.

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ε.Ε. κυβερνάται από τη μικρή Κύπρο, και αυτό το λέω ανοικτά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει κατόπιν πως και στον πρόσφατο «οδικό χάρτη για την ειρήνη» που πρότεινε η Αγκυρα δεν υπήρξε και πάλι κάποια θετική απάντηση των Ελληνοκυπρίων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή