Σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται η κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 16:21
A- A A+

Σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Αυτό δηλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος ενημέρωθηκε σήμερα για την πορεία των έργων στο πλαίσιο επίσκεψής του στο εργοτάξιο του Μουσείου.

«Το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει τελειώσει η κατασκευή του κτιρίου», δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά την ξενάγηση που είχε στον χώρο, ενώ ανακοίνωσε ότι τον Μάιο του 2006 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα ευρήματα, από τις ανασκαφές στον χώρο που σήμερα χτίζεται το νέο Μουσείο, στο Μουσείο Βαϊλερ.

Πρόκειται για μερικές χιλιάδες αντικειμένων που θα αποκαλύπτουν, άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές της καθημερινής ζωής, οικιακής λατρείας και της περιόδου αφιξης στην Ελλάδα των Ανατολικών Θεοτήτων.

Μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σκελετού και συζητείται η δυνατότητα επισκεψιμότητας, μια ημέρα τον μήνα, οπότε και το ενδιαφερόμενο κοινό, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τι συμβαίνει εντός του εργοταξίου.

Σύμφωνα, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κ. Παντερμαλή, το γυάλινο κέλυφος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2006, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν τοποθετηθεί τα υαλοστάσια στην αίθουσα που θα βρούν στέγη τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σημειώνεται ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, 23.000τμ συνολικά( εκ των οποίων τα 14.000τμ εκθεσιακοί χώροι), αποτελείται από τέσσερα υπόγεια, το ισόγειο, ένα κεκλιμένο επίπεδο(που θα περιλαμβάνει ευρήματα από την Ακρόπολη) και τον πρώτο όροφο με Αρχαϊκά και Μεταπαρθενώνεια ευρήματα.

Σε ερώτηση για το πότε θα παραδοθούν τα κλειδιά του Νέου Μουσείου, ο κ. Παντερμαλής σημείωσε: «Πρόκειται για ένα Μουσείο που κατασκευάζεται σταδιακά, παραδίδεται σταδιακά και αυτό το κάνει να ξεχωρίζει».

Υπολογίζεται πάντως, ότι σε ένα χρόνο από τώρα, το 2007, θα είναι επισκέψιμες οι πρώτες αίθουσες.

Το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 129 εκατ. ευρώ, ποσόν στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτροιώσεις.

Όσον αφορά εξάλλου την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι η Πολιτεία ουδέποτε διέκοψε το αίτημα που έχει διαμορφωθεί για την επιστροφή των Μαρμάρων. Ισως, σημείωσε, «εντείνουμε τις προσπάθειες με έναν περισσότερο φιλικό τρόπο, καθώς τώρα και η διεθνής κοινότητα μοιάζει πιο έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο αίτημα».

Προτεινόμενα για εσάς