Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας κατέγραψαν τα κέρδη στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2001 21:58
A- A A+

Η μεγάλη επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας επιβεβαιώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο από τα επιχειρηματικά κέρδη του πρώτου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 414 από τις 500 εταιρείες του δείκτη S&P 500, που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2001, τα κέρδη τους συρρικνώθηκαν κατά 4,8%.

Η τιμή αυτή αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 10ετίας καθώς η αμέσως μεγαλύτερη ήταν το

-18% το τρίτο τρίμηνο του 1991, και είναι μόλις η τέταρτη υποχώρηση έκτοτε.

Οι αναλυτές της αμερικάνικης αγοράς δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με το χρόνο ανάκαμψης της επιχειρηματικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ.

Η απαισιοδοξία επεκτείνεται και στα συνολικά κέρδη του 2001, όπου πολλοί αναμένουν μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς εταιρείες – κολοσσοί όπως οι τεχνολογικές Cisco Systems Inc., JDS Uniphase Corp. και Motorola Inc. απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους σε συνέχεια της ανακοίνωσης κερδών κατώτερων των προσδοκιών. Οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες αερομεταφορών, μεταξύ των οποίων οι American Airlines και United Airlines κατέγραψαν ζημιές. Οι πετρελαϊκές αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα, λόγω των υψηλών τιμών του «μαύρου χρυσού».

Η απαισιοδοξία αντανακλάται και στις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street: για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η συρρίκνωση των κερδών αναμένεται να φτάσει το 11%, ενώ σε για το σύνολο του έτους το 2,9%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή