Την υπογραφή τη συμφωνίας σύνδεσης με την Αλβανία συστήνει η Κομισιόν

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 17:14
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπογράψουν τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Αλβανία, η υπογραφή της οποίας μπορεί να γίνει μέσα στην άνοιξη.

«Η Επιτροπή αποφάσισε το πρωί να προτείνει επισήμως στο συμβούλιο (υπουργών) την υπογραφή συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και ελπίζουμε ότι η υπογραφή μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, ίσως την άνοιξη», δήλωσε ο αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Χανς Βίνκλερ, η χώρα του ο οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.

«Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν και τώρα επικείται η υπογραφή και η επικύρωση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφάι, «το 2006 είναι μια χρονιά κατά την οποία η Αλβανία θα πρέπει να σημειώσει επιπλέον σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος».

Η Αλβανία διαπραγματεύεται τη συμφωνία αυτή από τις 31 Ιανουαρίου του 2003. Μετά την υπογραφή της θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Τίρανα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε., ακολουθώντας μία διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή