Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Καταχώριση της πρωτοβουλίας «#NewRightsNow»

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 12:07
UPD:12:09
REUTERS/Francois Lenoir
A- A A+

Την καταχώριση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών με τίτλο «#NewRightsNow - Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε υπηρεσίες τύπου Uber» αποφάσισε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή να επιβάλει την «υποχρέωση στις ψηφιακές πλατφόρμες να καταβάλουν ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα σε αυτοαπασχολούμενα άτομα που εργάζονται τακτικά για αυτές».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένα τέτοιο μέτρο θα «διασφαλίσει και θα σταθεροποιήσει το εισόδημά τους και […] θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα την ανασφάλεια των εργαζομένων» σε υπηρεσίες αυτού του τύπου.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. μπορεί να αναλάβει νομική δράση για να διευκολύνει την ανάληψη και την άσκηση μη μισθωτών δραστηριοτήτων εκ μέρους των Ευρωπαίων. Η Κομισιόν θεώρησε την εν λόγω πρωτοβουλία παραδεκτή από νομικής άποψης και αποφάσισε να την καταχωρίσει. Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, η Επιτροπή δεν ανέλυσε την ουσία της πρωτοβουλίας, παρά μόνο το νομικό παραδεκτό της.

Η πρωτοβουλία θα καταχωριστεί την 1η Απριλίου 2019, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει διαδικασία διάρκειας ενός έτους κατά την οποία οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας θα συγκεντρώσουν υπογραφές υποστήριξης. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα την αναλύσει και θα αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως ένα μέσο για να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή