Η Βουλή των Κοινοτήτων θέλει να άρει το αδιέξοδο στο Brexit

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 10:10
UPD:10:16
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Ημέρα σημαντικών εξελίξεων προμηνύεται η σημερινή στη Βρετανία. Οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν επί διάφορων εναλλακτικών για το Brexit και η βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το τελικό «μασάζ» στους δικούς της σκληροπυρηνικούς βουλευτές, που έχουν απορρίψει δύο φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης. Το χαρτί, που θα παίξει, είναι μάλλον αυτό της παραίτησης.

Ορισμένα στελέχη των Τόρις έχουν αφήσει να εννοηθεί πως εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης, θα μπορέσει ενδεχομένως να εξασφαλίσει τη στήριξη σε μία τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία της. Αυτή θα μπορούσε να έρθει το νωρίτερο αύριο, Πέμπτη, αφού σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής θα επιλέξει περί τις έξι διαφορετικές επιλογές, που θα τεθούν στην κρίση των βουλευτών. 

Οι επιλογές θα κυμαίνονται πιθανότατα από μία έξοδο χωρίς συμφωνία έως και ένα νέο δημοψήφισμα ή ακόμη και ακύρωση του Brexit. Οι βουλευτές θα λάβουν στα χέρια τους ένα χαρτί για κάθε επιλογή, στο οποίο και θα σημειώσουν επάνω «ναι» ή «όχι». Η διαδικασία ίσως συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι βουλευτές θα έχουν ελεύθερη επιλογή ή οι αρχηγοί των κομμάτων θα επιβάλλουν κομματική πειθαρχία. 

EURONEWS

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Στιβ Μπριν, ο οποίος παραιτήθηκε την Δευτέρα προκειμένου να στηρίξει τις ενδεικτικές ψηφοφορίες, δήλωσε στο BBC ότι περισσότερα από 12  ακόμη στελέχη είναι έτοιμα να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, αν δεν τους δοθεί ελευθερία ψήφου. «Πρέπει όλοι οι βουλευτές να επιλέξουν ελεύθερα. Αυτό είναι μεγαλύτερο από εμάς, μεγαλύτερο από τα κόμματα. Πρέπει να βάλουμε πρώτα την πατρίδα» τόνισε.

Την ίδια ώρα η Τερέζα Μέι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συγκεντρώσει στήριξη στη συμφωνία της. Στις 19:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να μιλήσει ενώπιον της λεγόμενης Επιτροπής 1922 για να πείσει όσους περισσότερους μπορεί, ότι εάν καταψηφίσουν τη Συμφωνία της, το Brexit μπορεί να χαθεί. Ήδη ορισμένοι βουλευτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορούν να αλλάξουν στάση, εάν οριστικοποιηθεί η παραίτηση Μέι. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή