Θύελλα αντιδράσεων για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 20:25
UPD:26/03/2019 08:02
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Θύελλα αντιδράσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει διεθνώς η επίσημη αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «η πολιτική των Ηνωμλένων Εθνών στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981, προέβλεπε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση».

EURONEWS

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε επίσης τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή στον απόηχο της αμερικανικής κίνησης.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Η Συρία από την πλευρά της χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση απαράδεκτη και θα αναλάβει δράση κατά της απόφασης αυτής, μεταξύ άλλων ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, αυτή η απόφαση δεν νομιμοποιεί, με οποιοδήποτε τρόπο, την ισραηλινή κατοχή (των Υψωμάτων του Γκολάν)» έγραψε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Anadolu, AFP, DPA, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή