Η Μέι δίνει μάχη για να μη χάσει το Brexit μέσα από τα χέρια της

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 16:59
UPD:17:13
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Μάχη για να κρατήσει στα χέρια της τον έλεγχο του Brexit δίνει σήμερα η Τερέζα Μέι, καθώς ορισμένοι στο Συντηρητικό Κόμμα οργανώνουν την απομάκρυνσή της και το κοινοβούλιο την απομακρυνση του Brexit από την κυβέρνησή της. Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, το πότε, το πώς, ακόμη και το εάν η χώρα θα κλείσει τελικά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει θολό τοπίο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μία σημαντική δήλωση απόψε, προτού ξεκινήσει ένας ακόμη διάλογος για στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα επόμενα βήματα του Brexit. Στη συνέχεια, οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για μία ακόμη φορά επί προτάσεων και τροπολογιών που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα.

EURONEWS

Νωρίτερα, η Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της. Πληροφορίες που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι το κλίμα είναι πιο «θετικό» στο ενδεχόμενο μία τρίτης ψηφοφορίας για την επίμαχη συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, τίποτα δεν είναι ακόμη καθοριστικό.

Το Σαββατοκύριακο, η Μέι συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού από τη θέση της.

EURONEWS

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία της, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Μέι θα ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στο Λονδίνο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι για ένα άτακτο Brexit, αναγνωρίζοντας βέβαια, όπως ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει προβλήματα που κανείς δεν επιθυμεί.  

Σχέδιο της Μέι να χωρίσει τη συμφωνία σε δύο μέρη

Ξεχωριστή συνάντηση είχε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τον ηγέτη των Εργατικών. Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, η Μέι σχεδιάζει να χωρίσει τη συμφωνία σε δύο μέρη, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν ξεχωριστά αφενός για τους όρους της αποχώρησης της χώρας και αφετέρου για την πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει το κείμενο της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες. Στόχος της Μέι είναι με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει τη στήριξη των Εργατικών, κάτι το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο Κόρμπιν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή