Ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη μνήμη του Γ. Ράλλη

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 13:10

A- A A+

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γεωργίου Ράλλη τήρησε η Βουλή, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης παρουσία του πρωθυπουργού και όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ο Γεώργιος Ράλλης, κινούμενος πάντα με σεμνότητα, με ήθος και βαθειά δημοκρατική αντίληψη, υπήρξε υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς, ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καρμανλής.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα τον θυμόμαστε ως έναν ευπατρίδη πολιτικό, αφοσιωμένο στην Ελλάδα που αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος. Οι πολίτες θα έχουν πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους την εικόνα της έμφυτης ευγένειας, της απλότητάς του στην καθημερινή ζωή, της αμεσότητάς του στον τρόπο που επικοινωνούσε με τους πολίτες. Αλλά και την εικόνα ενός πολιτικού που ήταν πάντοτε έτοιμος και πρόθυμος να αναλαμβάνει το όποιο προσωπικό κόστος απαιτούσαν οι περιστάσεις για να ανταποκρίνεται στο χρέος του πολίτη-πολιτικού. Να επιβεβαιώνει έμπρακτα αρχές και αξίες, με βαθειά συναίσθηση αποστολής και ευθύνης. Να υπηρετεί, όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσε, το εθνικό, το δημόσιο, το κοινωνικό συμφέρον».

Αφού έκανε μία αναφορά στους σταθμούς της πολιτικής καριέρας του Γεωργίου Ράλλη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια στις αρχές και τις ιδέες του. Συνέπεια την οποία επέδειξε, τόσο στη μακρά πολιτική διαδρομή του, όσο και όταν αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση, όπως επισήμανε.

«Εργαζόταν σταθερά, για την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος. Υπήρξε ο Πρωθυπουργός του ήπιου πολιτικού κλίματος. Έμεινε σταθερά προσηλωμένος στην οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού ήθους και ενός σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού», συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερε. Τον ευχαριστούμε για το πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς που μας κληροδότησε. Τον ευχαριστούμε γιατί εκόσμισε τις σελίδες της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας».

«Είναι συγκινητική η καθολική αναγνώριση της προσφοράς του. Είναι, ταυτόχρονα, χρέος τιμής, αλλά και ευθύνης απέναντι στον Τόπο, να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά που μας χάρισε. Διότι το κληροδότημα αυτό του Γεώργιου Ράλλη συνθέτει ένα, θα έλεγα, απαράμιλλο πρότυπο αρχών και αξιών. Οδηγεί στην αναβάθμιση του δημόσιου βίου, την εμπέδωση ήπιου πολιτικού κλίματος, τη βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Υπαγορεύει την πρόταξη του γενικού συμφέροντος, σε κάθε πολιτική επιλογή που αφορά το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Συνιστά δείκτη πορείας για μια Ελλάδα με καλύτερο μέλλον. Δείκτη πορείας για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη. Είναι, τελικά, το πρότυπο εκείνων που θέλουν να προσφέρουν στην Πατρίδα και όχι να πάρουν από αυτήν. Το πρότυπο που υποδεικνύει σ’ όσους μετέχουμε ενεργά στην πολιτική ζωή ν’ αφήνουμε πίσω τα μικρά και τα ασήμαντα που μας χωρίζουν και ν’ αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας, κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας στους μεγάλους κοινούς στόχους, που προσδιορίζονται από την Κοινωνία μας και υπηρετούν τον Τόπο μας», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή