Ο Ερντογάν επαινεί την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Αφού πρόβαλε ξανά το βίντεο της επίθεσης
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 15:05
UPD:15:43
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους στη διπλωματική διένεξη με τη Νέα Ζηλανδία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλάζοντας γραμμή και επαινώντας την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας για την αλληλεγγύη της προς τους μουσουλμάνους.

Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο, σε προεκλογική συγκέντρωση, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να προβάλει για μία ακόμη φορά πλάνα από το βίντεο του μακελειού, παρότι από την πρώτη φορά που το έκανε επικρίθηκε σφοδρά ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση για πολιτικούς σκοπούς.   

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς, όπου χάθηκαν 50 ανθρώπινες ζωές, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε από το βήμα της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ότι η στάση της Τζασίντα Άρντερν θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους ηγέτες παγκοσμίως. Ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες και τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για την ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους μετά την επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η επίθεση στη Νέα Ζηλανδία είναι σαφής ένδειξη της «της ανόδου της ισλαμοφοβίας» στις δυτικές χώρες, κατηγορώντας κυρίως τα μέσα ενημέρωσης «ότι υποδαυλίζουν το μίσος απέναντι στο ισλάμ».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς, «εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας». Μεταξύ άλλων, δήλωσε επίσης ότι οι Αυστραλοί, που θα ήταν εχθρικά διακείμενοι προς το Ισλάμ, θα είχαν την ίδια τύχη με τους Αυστραλούς που σκοτώθηκαν από τις οθωμανικές δυνάμεις, στη μάχη της Καλλίπολης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή