Στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στην Αθήνα ο Τσίπρας

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 09:45
UPD:09:49
REUTERS/WOLFGANG RATTAY
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Περίπου 24 ώρες απομένουν μέχρι να αποδειχθεί αν η απειλή της Αθήνας για μονομερή κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου για την προστασία της α' κατοικίας είναι αληθινή, ή αποτελεί κίνηση τακτικής της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες πριν από το EuroWorkingGroup της Δευτέρας και με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουν και τα άλλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη (π.χ. ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) εν όψει εκλογών.

Στο φόντο των διαπραγματεύσεων και χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Έλληνας πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει κάποιες κατ΄ ιδίαν συνομιλίες προσπαθώντας να προωθήσει τα πράγματα αλλά και να διασφαλίσει την υλοποίηση του σχεδίου νόμου μετά την ψήφισή του, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, έχοντας στις βαλίτσες του τη θετική έκβαση της τριμερούς στην Ιερουσαλήμ και τη στήριξη των ΗΠΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, σε μία περίοδο που ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης σχεδιάζεται να περάσει και από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί Στρατηγικό Εταίρο για την Ε.Ε., γεγονός το οποίο θα πρέπει να καθίσταται σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης της προσεχούς Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ταχεία ολοκλήρωση της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας, η οποία θα υποστηρίξει ότι πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις. Αναμένεται, ακόμα, να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Σε ό,τι αφορά το Brexit που θα είναι το μεγάλο θέμα της Συνόδου, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα εξετάσουν την επιστολή που απέστειλε η Τερέζα Μέι, με την οποία η Βρετανία ζητά τρίμηνη παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την έξοδο από την Ε.Ε.

Θεωρείται κρίσιμη για την τελική αποδοχή του αιτήματος της Τερέζα Μέι η 3η κατά σειρά ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Με τη στήριξη των ΗΠΑ ο αγωγός EastMed

Πολύ μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση στη Σύνοδο που τελείωσε χθες στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι εάν τον κατασκευάσουμε σημαίνει ότι έχουμε δεσμευθεί για να τον προστατεύσουμε και ο κ. Πομπέο τόνισε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed θα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ. 

Στην πρώτη φάση του EastMed, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμμετέχουν αποκλειστικά οι τέσσερις (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα) με τη στήριξη των ΗΠΑ. Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή