Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κυπριακό, Σκοπιανό και διμερείς σχέσεις

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 12:23
UPD:12:26
A- A A+

Το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικό, τόνισε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντανιελ Φριντ, σε ενημέρωση που έκανε εν όψει της συνάντησης που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Ντόρα Μπακογιάννη και Κοντολίζα Ράις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για το Κυπριακό, ο κ. Φριντ ανέφερε ότι η κ. Ράις και η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσουν τρόπους για επανεκκίνιση της διαδικασίας επίλυσης, ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει ποτέ δυο κράτη στην Κύπρο.

«Είμαστε εναντίον της αναγνώρισης, είμαστε εναντίον του διαχωρισμού, είμαστε εναντίον της διχοτόμησης» τόνισε, και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισήμανε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το καθεστώς των κατεχομένων επειδή η ηγεσία του επιθυμεί λύση. «Συνεργάζομαστε», είπε, «αλλά δεν τους αναγνωρίζουμε». Τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για επανένωση, και εξήγησε ότι η προηγούμενη ηγεσία των Τουρκοκυπρίων επεδίωκε την διχοτόμηση.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπογράψουν εμπορική συμφωνία με το καθεστώς του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση που θα αναγνωρίζει έμμεσα ή άμεσα χωριστό κράτος.

Ο κ. Φριντ έκανε γνωστό ότι η εισήγηση για την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην αμερικανική πρωτεύουσα έγινε από το Γραφείο Ευρώπης του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, και η ανταπόκριση της επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση.

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση των υποκλοπών και κατά πόσον αυτές έχουν επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να τοποθετηθεί, επειδή -όπως είπε- είναι ένα ζήτημα, για το οποίο δεν γίνονται δηλώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακύρωση της αγοράς των δέκα επιπλέον F-16, δεν συμφώνησε ότι δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις, εξηγώντας ότι η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα και πράττει ό,τι επιθυμεί, αν και πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι τα καλύτερα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι επέμενε πως δεν υπάρχει κρίση, αναφέροντας ότι με τους φίλους και συμμάχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και διαφορές.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Φριντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είπαν στην πΓΔΜ πως εάν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Διευκρίνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους στο πλαίσιο των Ην. Εθνών, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, και είναι έτοιμη να αποδεχθεί το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις. Εκτίμησε, δε, ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία σταθερή και ανεπτυγμένη δημοκρατία στα σύνορα της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν χρειαζόμαστε νέο πόλεμο. Η Ελλάδα είναι μεγάλος επενδυτής στα Βαλκάνια, και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές, με εξαίρεση τη διαφορά στην ονομασία».

Τέλος, ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Στο ίδιο πνεύμα, συμπλήρωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μας είναι στενές σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και το πιο υψηλό, και διευκρίνισε ότι η βελτίωση και η ενίσχυση των σχέσεων ξεκίνησε με τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη, με τον οποίο, όπως τόνισε, «είχαμε εξαιρετικές σχέσεις».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή