Ο αντίκτυπος στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση του διάδοχου νόμου Κατσέλη, χωρίς την έγκριση της Κομισιόν για την τελική μορφή του, σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί στους θεσμούς, θα είναι το «πάγωμα» εκτός απρόοπτου των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους -970 εκατ. ευρώ- από το Eurogroup και ένα αρνητικό μήνυμα για την Ελλάδα στις αγορές.
Η Κομισιόν φέρεται να μην έχει ενημερωθεί επισήμως για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή τη ρύθμιση για το νέο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας, ανεξάρτητα από το πώς θα έχουν εξελιχθεί οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή έως τότε.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που επικρατεί συνοψίζεται στην παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα προσαρμογής αλλά σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και πως οι επιπτώσεις αφορούν πλέον στη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους -βλ. επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων- και την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, σε σχέση με την αξιοπιστία που αποπνέει η χώρα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Σημειωτέον, το σκέλος του νέου νόμου Κατσέλη, το οποίο αφορά την οικονομική συμμετοχή του κράτους στην προστασία των δανειοληπτών που θα υπαχθούν, θα πρέπει να «περάσει» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξακριβωθεί αν αποτελεί κρατική ενίσχυση σύμφωνα με τους περιορισμούς που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο - ακόμη ένα εργαλείο άσκησης πίεσης της Κομισιόν.
naftemporiki.gr