Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με γαλλικό άρωμα

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 16:20
UPD:16:29

A- A A+

Καθηγητές πανεπιστημίου, καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στα Προπύλαια με πανώ εναντίον της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά πανώ κυριάρχησαν συνθήματα για την εξέγερση των γάλλων φοιτητών. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή ενώ ορισμένοι έφτασαν μέχρι και την πρεσβεία της Γαλλίας.

Από τις 180 πανεπιστημιακές σχολές οι 19 είναι σε κατάληψη, ενώ σήμερα έκλεισαν και τα ΤΕΙ. Η πενθήμερη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου λήγει αύριο.

Το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια φέτος οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας προς τα πανεπιστήμια για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών είναι αυξημένες σε ποσοστό 13,51%.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (σημ. για ιδιωτικά Πανεπιστήμια) η διαδικασία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και προβλέπει διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την λαϊκή επιταγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/23/1169653.htm .

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη τις χθεσινές αιτιάσεις της υπουργού Παιδείας για υποκινούμενες κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας. Αντιπροσωπεία των πανεπιστημιακών καθηγητών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Σπύρο Ταλιαδούρο, στον οποίο εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις της υπουργού. Ο κ. Ταλιαδούρος δεσμεύθηκε για συνάντησή τους με την υπουργό στις 3 Απριλίου.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή ζήτησε το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/23/1169643.htm , ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, όπου, μεταξύ άλλων, ρωτά «αν η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην ακούει την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας για το δημόσιο πανεπιστήμιο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/23/1169667.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή