Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Τον Μάιο θα υποβάλει η Κομισιόν στο Συμβούλιο την εισήγησή της για το αν θα πρέπει να ξεκινήσουν ή όχι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του έτους μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Μακεδονίας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο από τα κράτη-μέλη, ενώ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απαιτείται ομοφωνία.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε.-Βόρειας Μακεδονία, στην οποία τη γειτονική χώρα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προφανώς για να δώσει μεγαλύτερη πολιτική διάσταση στη συνάντηση. Στα συμβούλια αυτού του τύπου οι υποψήφιες χώρες εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών και πολύ σπάνια από πρωθυπουργούς.
Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνεδρίαση η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν προκύπτει σαφέστατα ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Εντυπωσιακή πρόοδος
Η κ. Μογκερίνι έκανε λόγο για «εντυπωσιακή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ διαπίστωσε ότι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ παραμένει πάντα υψηλή. Σημείωσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων φέτος είναι ο στρατηγικός στόχος για ολόκληρη τη χώρα και κατέγραψε τα πολλά επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος, όπως τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας και τη στρατηγική ηγεσία των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Ο κ. Χαν στάθηκε στην ανάγκη εμπέδωσης των μεταρρυθμίσεων στο κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, καλώντας τις αρχές να μη μείνουν μόνο στα χαρτιά, αλλά να γίνουν κτήμα σε όλα τα επίπεδα.
Ζάεφ: Ρεαλιστικός στόχος
Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο για μια θετική απόφαση τον Ιούνιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονες, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε πολλές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες κάναμε και για να εκπληρώσουμε το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά κυρίως προς όφελος των πολιτών μας» είπε.
Πάντως, προς το παρόν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η στήριξη της Κομισιόν και πιθανότατα της Ελλάδας θα είναι αρκετή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις.