Γερμανία: Περικοπές στη βοήθεια για τους πρόσφυγες

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 08:22
UPD:08:25
REUTERS/MICHAELA REHLE
A- A A+

Aντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να μειώσει τη βοήθεια για την υποδοχή των προσφύγων σε δήμους και κοινότητες. Τοπικοί άρχοντες ανησυχούν για νέα κρούσματα ξενοφοβίας.

Την πληροφορία δημοσιεύει η εφημερίδα Bild και δεν διαψεύδεται: δραστικές περικοπές στις επιδοτήσεις για την υποδοχή και διαμονή των προσφύγων σχεδιάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα καταβάλλει στις τοπικές κυβερνήσεις για κάθε νεοαφιχθέντα πρόσφυγα ένα ποσό 16.000 ευρώ για πέντε χρόνια, το οποίο θα μειώνεται σταδιακά καθώς ο πρόσφυγας θα ενσωματώνεται στην τοπική κοινωνία και την αγορά εργασίας. Με το νέο σύστημα οι δαπάνες για την ενσωμάτωση νέων προσφύγων μειώνονται από 20 σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ήδη στα τέλη του 2019 καταργούνται ευεργετικά μέτρα για τη χρηματοδότηση των δήμων και κοινότητων, όπως η παροχή επιδόματος 670 ευρώ σε αιτούντες άσυλο μέχρι να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά και η ανάληψη των δαπανών για στέγαση των νεοαφιχθέντων. Σύμφωνα με την Bild, το υπουργείο Οικονομικών αιτιολογεί τις περικοπές επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις μειώνονται συνεχώς. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πρόσφατα στατιστικά στοιχεία: το 2016 οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στη Γερμανία είχαν φτάσει τις 746.000, ενώ το 2018 ήταν μόλις 186.000.

Ποιος θα επωμιστεί τα οικονομικά βάρη;

Από την πλευρά τους οι τοπικοί άρχοντες αντιδρούν έντονα στα σχέδια για περικοπές κονδυλίων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι, ακόμη και αν η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, ο ενδιαφερόμενος συνήθως εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να παραμείνει στη Γερμανία και συνεπώς η οικονομική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη. Σε μία μάλλον τιμωρητική λογική ο εκπρόσωπος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Στέφαν Μάγιερ προτείνει να περικοπεί η οικονομική βοήθεια μόνο για εκείνες τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν καταφέρνουν να απελάσουν όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Την ίδια πρόταση είχε διατυπώσει παλαιότερα και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σοβαρό αντεπιχείρημα για τους τοπικούς άρχοντες: πολλοί φοβούνται ότι αν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς περικόψει τα κονδύλια για την υποδοχή των προσφύγων, στη συνέχεια, για να αναπληρώσουν τα κονδύλια, θα πρέπει να αυξήσουν οι ίδιοι τους φόρους, με αποτέλεσμα να προκληθούν ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. «Ο Σολτς προσπαθεί να αποφύγει τα οικονομικά βάρη, επιβαρύνοντας όμως τις τοπικές κυβερνήσεις», λέει ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ στην εφημερίδα Rheinische Post. «Σε μία συγκυρία σαν τη σημερινή, όποιος κόβει τα κονδύλια για τους πρόσφυγες ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την ενσωμάτωσή τους», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γκερντ Λάντσμπεργκ.

Λάσετ: Ούτε συζήτηση για περικοπές

Ακόμη πιο σαφής στην κριτική του είναι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, στέλεχος με ιδιαίτερη επιρροή στο κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Γερμανίας. «Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών δεν είναι καν συζητήσιμη» δηλώνει ο Λάσετ στη Rheinische Post. «Όποιος θέλει να κόψει τα κονδύλια για τα έξοδα που προκαλούν οι πρόσφυγες, προκαλεί αυξήσεις φόρων σε δήμους και κοινότητες λόγω των προσφύγων και ουσιαστικά πυροδοτεί μία συγκρουση, που με μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε...».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή