Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΥΠΕΘΑ - Πολυτεχνείου Κρήτης

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 18:07
UPD:18:14
A- A A+

Στην υπογραφή του μνημονίου - πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης, προχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Παναγιώτης Ρήγας και ο πρύτανης του Ιδρύματος, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Όπως τόνισε ο ΑΝΥΕΘΑ «εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή αναβαθμισμένης συνεργασίας, μεταξύ ενός εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων της χώρας μας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

«Με το Μνημόνιο αυτό, συμπυκνώνεται εργασία και μελέτη, που από κοινού υλοποίησαν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης αλλά και εμπειρία, που αποκρυσταλλώνεται από τη μέχρι τώρα συνεργασία των δύο μερών, προσθέτοντας μια δυναμική που θα αρχίσει να εκδηλώνεται πολλαπλά κατά τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και ανέφερε πως «η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο της να καλύψει μια σειρά υπαρκτών αναγκών, αλλά και να εκφράσει μια πραγματικότητα που βρίσκεται σε διαρκή και δυναμική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, το μνημόνιο συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί μια πολλαπλή αναγνώριση:

  • «του επιστημονικού έργου και του κύρους που αποκτούν μέσα από το έργο αυτό τα δημόσια Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά ιδρύματα της χώρας μας.
  • της επιστημονικής ισοτιμίας που έχουν οι παραγωγικές σχολές των ΕΔ, συνθήκη ικανή και αναγκαία για μια ουσιαστική συμπόρευση.
  • της κοινής ανάγκης για διεύρυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ΥΕΘΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμερίζονται την αντίληψη πως, όντας φορείς και κοινωνοί ειδικής γνώσης και υποδομών, οφείλουν να συνεργήσουν, με σκοπό καταρχήν τον εντοπισμό και εν συνεχεία τη διεύρυνση του αμοιβαίου συμφέροντος».

«Κοινός τόπος της συνεργασίας αυτής είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, είναι η πρόοδος της επιστήμης με τη διεύρυνση των πεδίων της, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αφοσιωμένες στον στρατιωτικό τους ρόλο, εμπλουτίζοντάς τον με επιστημονική κατάρτιση και τεχνολογικές καινοτομίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα τρία πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας που περιγράφονται στο μνημόνιο –δηλαδή η Εκπαίδευση, η Έρευνα και οι Ερευνητικές Υποδομές, αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες- φανερώνουν και το εύρος αυτής της συνεργασίας.

Οι νέες δυνατότητες συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, θα έχουν πιθανά πεδία ενδιαφέροντος τα ακόλουθα:

  • «Συνέργειες σε νέες ερευνητικές προτάσεις κοινού ενδιαφέροντος, συγχρηματοδοτούμενες τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους, στον τομέα της Ασφάλειας  και της Άμυνας.
  • Ενίσχυση της συνδιοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων με τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).
  • Χρήση και εκτέλεση μελετών-πειραμάτων σε εγκαταστάσεις πειραματισμού των δύο φορέων.
  • Δυνατότητα παρακολούθησης από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε τομείς ενδιαφέροντος τους, καθώς και συμμετοχή στελεχών του Πολυτεχνείου της Κρήτης σε εκπαιδεύσεις φορέων του ΥΠΕΘΑ, όπως Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κυβερνοασφάλεια κ.α.».

Στην τελετή παραβρέθηκαν η στρατιωτική ηγεσία, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, βουλευτές-μέλη των επιτροπών Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Ανώτατα Στελέχη του ΥΠΕΘΑ, καθώς και μέλη της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή