Οι ολλανδικές αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 12:11
UPD:14:42
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW
A- A A+

Στην αναζήτηση των κινήτρων του δράστη της χθεσινής επίθεσης στην κατά τα άλλα ήσυχη Ουτρέχτη, επικεντρώνοντας οι έρευνες των ολλανδικών αρχών. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του βασικού υπόπτου, του 37χρονου τουρκικής καταγωγής Γκοκμέν Τανίς, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από ανθρωποκηνυγητό επτά ωρών, οι χώρες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τους τρεις νεκρούς και τους πέντε τραυματίες από την επίθεση στο τραμ.   

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ρομπ φαν Μπρέε δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το βράδυ ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο ύποπτος είχε κάποια σχέση με τα θύματα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του τόνισε ότι τα «τρομοκρατικά» κίνητρα είναι αδύνατον για την ώρα να αποκλειστούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Ουτρέχτης Ρούτχερ Γιέκεν, ο ύποπτος ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς είχε συλληφθεί στο παρελθόν. Ο Γιέκεν θεωρεί επίσης πιθανό τα κίνητρα του δράστη να σχετίζονται με οικογενειακά ζητήματα.  

Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι ο δράστης έδειχνε να σημαδεύει μία συγκεκριμένη γυναίκα στο τραμ και στη συνέχεια πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να τη βοηθήσουν.

Ο Τανίς είχε παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στο δικαστήριο κατηγορούμενος για βιασμό και μεταξύ άλλων η αστυνομία γνώρσε ότι απειλούσε να σκοτώσει μία γυναίκα.

Οι Ολλανδοί ερευνητές πάλι υποστηρίζουν ότι βρήκαν ένα γράμμα στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης, το οποίο αποτελεί έναν από τους λόγους που εξετάζουν σοβαρά το κίνητρο της τρομοκρατίας.

Αν και επισήμως τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η ολλανδική εφημερίδα «Algemeen Dagblad» αναφέρει ότι πρόκειται για μια 19χρονη που εργαζόταν σε καφέ και έναν προπονητή τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας που ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών. Για το τρίτο θύμα δεν δημοσιοποιηθεί στοιχεία.

EURONEWS

Η Ουτρέχτη, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας με περίπου 340.000 κατοίκους είναι γνωστή για τα όμορφα κανάλια της και τους πολλούς φοιτητές της. Τέτοιου είδους επιθέσεις σπανίζουν τόσο στην Ουτρέχτη όσο και σε ολόκληρη την Ολλανδία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή